image1170x530cropped

UN pozvao na udržanosti i izbjegavanje eskalacije nasilja u Siriji

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš pozvao je u subotu sve države članice UN-a na uzdržanost od svakog čina koji bi doveo do eskalacije nasilja poslije vazdušnih napada zapadnih zemalja na Siriju.

“Pozivam sve zemlje članice da pokažu uzdržanost u tim opasnim okolnostima i da izbjegnu svaki čin koji bi doveo do eskalacije (nasilja) i pogoršale patnju sirijskog naroda”, rekao je Gutereš.

Generalni sekretar UN-a je odložio posjetu Saudijskoj Arabiji kako bi pratio situaciju u Siriji gdje su tokom noći SAD, Francuska i Velika Britanija gađale pretežno vojne ciljeve i centre gdje se pretpostavlja da sirijske snage imaju hemijsko oružje.

“Svaka upotreba hemijskog oružja je odvratna”, rekao je Gutereš ali je dodao da treba reagovati u skladu s Poveljom UN-a i međunarodnim pravom.

Vojna intervencija zapadnih zemaljama u Siriji nije dobila odobrenje Savjeta bezbjednosti UN-a. Ta intervencija je sprovedena poslije napada u Dumi, posljednjem pobunjeničkom uporištu kod Damaska, gdje zapadane zemlje smatraju da su snage predsjednika Bašara el Asada koristile hemijsko oružje.

Comments are closed