epaselect epaselect epa06161390 Yemenis carry the body of a man recovered from a building allegedly hit by a Saudi-led airstrike in Sana?a, Yemen, 25 August 2017. According to reports, at least 12 Yemenis, including children and women, were killed and 10 others injured when the Saudi Arabia-led military coalition allegedly bombed a building in the Houthi rebel-held capital of Sana'a.  EPA-EFE/YAHYA ARHAB

UN: Ubijeno 68 civila u jednom danu u napadima u Jemenu

Šezdesetosam civila ubijeno je samo u jednom danu u utorak u dva vazdušna napada koalicije predvođene Saudijskom Arabijom koja vojno interveniše u Jemenu protiv Huti pobunjenika, saopštile su danas Ujedinjene nacije, prenosi Frans pres.

U prvom udaru u utorak pogođena je vrlo posjećena pijaca u jugozapadnoj provinciji Taez, kada je ubijeno 54 civila, uključujući osmoro djece, naveo je u saopštenju humanitarni koordinator za UN u Jemenu Džejmi Makgoldrik.

U drugom napadu ubijeno je 14 osoba iz iste porodice u provnciji Hodeida na obali Crvenog mora, rekao je on.

Dvije pogođene oblasti su pod kontrolom Huti pobunjenika.

“Duboko sam uznemiren rastućim brojem civilnih žrtava u nediskriminatornim napadima” na civilne mete u Jemenu, rekao je zvaničnik UN.

On je rekao da je pored 68 civila poginulih u dva vazdušna napada u utorak, 41 civil ubijen a 43 su povrijeđena u proteklih deset dana u žestokim sukobima. Po njegovim riječima, te cifre ukazuju na potpuni nedostatak obzira zaraćenih strana prema ljudskim životima, uključujući i Saudijsku Arabiju.

Makgoldrik je taj rat nazvao apsurdnim i sa jednim jedinim ciljem, a to je da se uništi zemlja i da se nanesu nemjerene patnje stanovnicima.

“Civili su kažnjeni u tim uzaludnim vojnim kampanjama obje strane”, rekao je on i ukazao da su zaraćene strane prestale da štede civile prema međunarodnom humanitarnom pravu.

Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom pojačala je vazdušne napade na jemenske pobunjenike od kada je 19. decembra presretnuta pobunjenička raketa upućena na glavni grad Saudijske Arabije Rijad.

Ta koalicija interveniše u Jemenu od marta 2015. godine u podršku predsjedniku Abd Rabo Mansuru Hadiju.

Predsjednika Hadija su Huti pobunjenici protjerali iz glavnog grada Sane koji je pod njihovom kontrolom od septembra 2014. godine. Huti od 2014. također drže pod kontrolom velike dijelove teritorije zemlje.

UN smaraju da sukob u Jemenu može da se riješi samo pregovorima, ne oružjem, ali do sada su propali svi pregovori.

Comments are closed