thQko7Sz_dragan_mektic_press1

Upitan sporazum sa EUROPOL-om

Upitan je sporazum sa Europolom zbog političkih uslovljavanja bh. policijskih agencija, izjavio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Memorandum o uspostavljanju kontakt tačke za saradnju između BiH i Europola sa 16 policijskih agencija bilo je zakazano za danas, pojasnio je ministar, međutim zbog nemogućnosti postizanja dogovora policijskih agencija, između ostalog, o lokaciji kontakt tačke, otkazano je.

Mektić je podsjetio da je Operativni sporazum sa Europolom potpisan 31. augusta 2016. godine.

– Nakon toga trebali smo vrlo brzo uputiti svog oficira za vezu u sjedište Europola u Hagu te ovdje formirati kontakt tačku preko koje će Europol kontaktirati s BiH. To mora biti jedna kontakt tačka na nivou BiH, na istom principu na kojem radi Interpol – pojasnio je.

Međutim, većina policijskih agencija u BiH se još uvijek nisu uspjela dogovoriti o sjedištu kontakt tačke što, ističe Mektić, dovodi u pitanje realiziranje saradnje sa Europolom i ide na štetu cijele BiH.

Mektić je napomenuo i da saradnja sa Europolom predstavlja nevjerovatan policijski alat uz pomoću kojeg bi BiH bila dio evropskog policijskog sistema, a ostvarivanje ove saradnje dovelo bi i do većeg nivoa sigurnosti, efikasnije borbe protiv terorizma te većeg stepena vladavine prava.

Comments are closed