Health food ingredients in white porcelain bowls over papyrus background.

VAŽNO JE KOJU HRANU I TEKUĆINU UNOSITE PRIJE I POSLIJE TRENINGA

Da vaš organizam ne bi u potpunosti ostao bez šećera tokom vježbanja, dobro je pojesti nešto lako probavljivo s visokim udjelom ugljikohidrata, naprimjer, müsle ili pločice sa žitaricama, po mogućnosti sve u light varijantama, te bananu ili hljeb. Ukoliko idete na snažnije treninge, onda je najbolje pojesti energetsku pločicu. No, nije problem ako posegnete i za običnim pločicama od žitarica iz prodavnica, koje su ujedno i jeftinije. Prilikom kupovine obratite pažnju na udio masnoće koji je relativno visok kod pločica s orasima ili čokoladom, što otežava oslobađanje energije, stoga su voćne varijante primjerenije.

JEDITE NA VRIJEME

Ako ne jedete prije treninga, sljedeći dan biste mogli osjetiti slabost i bolove u mišićima, a nećete imati energije za napore koje vam slijede. Najbolje je da jedete sat prije treninga, da bi vaš organizam probavio hranu. Obrok bi trebao biti lagan te uključivati ugljikohidrate, proteine i masnoće u odgovarajućim omjerima.

ODAKLE CRPIMO PROTEINE

Proteini su neophodni za razvoj, rast, imunitet i obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Potrebno ih je konzumirati redovito te unositi u sebe raznovrsnu hranu, kako bi nam tijelo dobilo sve potrebne proteine. Dnevno bi se trebalo unositi 0,8 g bjelančevina na svaki kilogram fizičke mase, a sportašice najviše 1,8 grama. Sve su to količine koje bez problema možemo zadovoljiti jogurtom, odreskom i mahunarkama. Dodatne proteinske bombe posve su suvišne, a ukoliko vježbate po sat dnevno, onda je dovoljna samo mineralna voda.

Comments are closed