“Večernjakov pečat” za “Osobu godine” dobili Dalić, Halilhodžić, Petrović i Krstajić

U Mostaru se u ponedjeljak 14.maja održala tradicionalna manifestacija “Večernjakov pečat”  17. po redu koja je izazvala burne reakcije i poslala pozitivnu energiju i poruke ohrabrenja cijelom svijetu, te predstavila Bosnu i Hercegovinu u pozitivnom svjetlu.

Večernjakov pečat je najveći društveni događaj u Bosni i Hercegovini i jedan od najznačajnijih manifestacija takve vrste u regiji u organizaciji Večernjeg lista. Za Večernjakov pečat takmičilo se 150. kandidata.

Za “Osoba godine” za 2017. u BIH, Večernjakov pečat je otišao u ruke četvorici nogometnih selektora porijeklom iz BiH, Zlatku Daliću, Vahidu Halilhodžiću, Vladimiru Petroviću i Mladenu Krstajiću, koji su Hrvatsku, Japan, Švicarsku i Srbiju uspjeli odvesti na Svjetsko prvenstvo u Rusiji.

Vahid Halilhodžić je kazao kako mu je velika čast što je dobitnik ove nagrade.

– Trebamo graditi mostove prijateljstva i zajedništva, ovoj omladini dati da radi, jer ova država ima puno dobrih ljudi koji je promoviraju širom svijeta. Ponosan sam na ovaj grad i državu BiH. Vidim lijepu budućnost za suživot. Političarima poručujem da nađu kompromis. Prvi sam oprostio, mada neke stvari ne mogu zaboraviti. Nama je ovdje suđeno da živimo zajedno. Ne dozvolimo da se ponovi ono što nam se dogodilo prije 20-ak godina – kazao je Halilhodžić.

U kategoriji “Ponos BiH” nagrada je posthumno dodijeljena Aganu Hodžiću, koji je narodnim kuhinjama u BiH testamentom ostavio milion KM, nagradu je preuzela tetka Zilha iz Narodne kuhinje “Stari Grad”.

Za pothvat godine priznanje dodijeljeno je  Dajani Đurić predstavnici visokoobrazovanih iz reda romske populacije,

“Pečat” za “Uspjeh BiH” dobile su sestre Čuljak koje su prije 33 godine ostale bez potkoljenica zbog promrzlina, a čija je inspirativna priča poslužila za snimanje filma ove godine.

Najbolji privrednik po izboru žirija “Večernjakovog pečata” je Rusmir Hrvić, a posebno priznanje uručeno je i Miri Džakuli, direktoru Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Nagrada iz oblasti kulture pripala je Safetu Zecu, a za znanost i medicinu nagradu je dobio Damir Boras,

Nagrada za medicinu pripala je dr. Milomiru Ninkoviću, dok je federalna ministrica za finansije, Jelka Mičićević, nagrađena za međupolitički dijalog.

Za sportski uspjeh nagradu je dobio Blaž Slišković Baka.

Za sportaša godine proglašen je Damir Džumhur, a za najboljeg državnog službenika proglašen je Mirsad Vilić, direktor Uprave za koordinaiciju policijskih tijela.

U kategoriji Lobisti za BiH iz svijeta nagradu je dobila predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark od Večernjeg lista je dobio posebno priznanje za pomoć BiH na putu u Evropsku uniju.

 

Comments are closed