21454-vigemark (1)

Vigemark: Sporazum o transportnoj zajednici

Lars Gunar Vigemark, šef delegacije EU u BiH, rekao je da je pitanje sporazuma o transportnoj zajednici unutrašnje pitanje za BiH, te da Republika Srpska I Federacija trebaju biti uključene u taj proces.

Pozvao je političke predstavnike da ovo pitanje pokušaju riješiti što prije, te istakao da nema suštinskih prigovora, jer niko ne osporava sadržaj ugovora i njegovu suštinu.

“Naravno da ne izgleda dobro kada ste u procesu popunjavanja Upitnika, izrade mišljenja, sprovođenja reformi, a ne možete da se usaglasite o jednom prostom ugovoru o kojem su svi u suštini saglasni”, rekao je Vigemark za “Glas Srpske”.

Dodao je još da je stav EU da je transport veoma važna oblast i u kontekstu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te da nije riječ samo o transportu, nego i regionalnoj saradnji i povezivanju.

Što se tiče akciza, Vigemark je kazao da je na domaćim liderima, političkim strankama i poslanicima da pronađu rješenje u vezi sa usvajanjem izmjena Zakona o akcizama.

“Možda treba uraditi neku reviziju i razmotriti na koji način su korišteni prihodi od akciza. Ipak, tu također ima i dosta pretjerivanja i nekih pogrešnih informacija i dezinformacija”, rekao je Vigemark.

Comments are closed