Voda u Sarajevo će stizati iz Istočnog Sarajeva

Načelnik Opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić i ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Senad Hasanspahić postigli su dogovor da dva komunalna vodovodna preduzeća Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo i Vodovod i kanalizacija Sarajevo naprave međusobni sporazum o isporuci vode Kantonu Sarajevo.

Sporazum bi uskoro trebao da bude realizovan, a podrazumijeva isporuku svih viškova vode koje Vodovod Istočno Sarajevo ostvaruje na izvorištu Tilava prema Vodovodu i kanalizaciji Sarajevo.

“Isporuka će se vršiti kroz rekonstruisani cjevovod koji prolazi kroz brdo Mojmilo pa dalje ide prema Hrasnom”, utvrdio je načelnik Ćosić.

Prošle sedmice održan je i sastanak predstavnika Vodovoda Istočno Sarajevo i Vodovoda Sarajevo.

“Na sastanku s predstavnicima Vodovoda Sarajevo dogovorili smo da se uđe u proces ponovnog ispiranja cjevovoda i dovođenja u ispravno stanje gdje bi se poslije definisale količine koje bi Istočno Sarajevo moglo da transportuje prema Vodovodu Sarajevo. Počelo je ispiranje cjevovoda, a nakon toga bit će potpisan ugovor između dva vodovodna preduzeća, zatim definiranje količina vode i cijene”, pojasnio je direktor KP Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo, Jovan Katić.

Ispiranje cjevovoda trebalo bi biti završeno do nedjelje, nakon čega bi  Vodovod Sarajevo trebalo da izvrši uzorkovanje vode kako bi se pokazala njena ispravnost, a potom bi uslijedilo potpisivanje sporazuma s Vodovodom Sarajevo.

Comments are closed