Zašto je dobro igrati futsal

Igranje malog nogometa, odnosno futsala, mnogima je najdraža rekreativna aktivnost. Historijat ovog sporta seže u prvu polovinu 20. stoljeća kada je izmišljen u Urugvaju.Mali nogomet je izuzetno dinamičan, a vjerovatno niste ni svjesni koliko je dobar za vaš organizam.

Mali nogomet je čak intenzivniji od običnog jer se u njemu izmjenjuju brzine kretnja (od laganog trčanja do sprinta), smjerovi, vođenje lopte, udaranje lopte.

Studije su također pokazale da je mali nogomet izvrstan način za smanjenje stresa. Igrači tokom igranja malog nogometa zaboravljaju na svakodnevne probleme i svoje misli usmjeravaju igri, zabavi i interakciji sa ostalim igračima na terenu. Mali nogomet je sport koji potiče zajedništvo i vrijednosti funkcionisanja u ekipi, što se pozitivno odražava i na posao kojim se bavite.

Za jedan dobar termin potrebno vam je 10, eventualno 12 igrača (4+1, 5+1). Iznajmljivanje malonogometnog je veoma jeftino, a to ovaj sport čini dosta prihvatljivijim od plaćanja mjesečnih članarina za fitness centre.

Bavljenje malim nogometom poboljšava srčane funkcije i aerobne sposobnosti, te doprinosi jačanju mišića i kostiju. Smanjuje udio masnog tkiva, razinu kolesterola i uz sve to poboljšava samopouzdanje.

Comments are closed