20160209-amatriciana-pasta-vicky-wasik-1

Zašto nikad ne biste trebali prolijevati vodu u kojoj ste kuhali tjesteninu

Ako ste dosad vodu u kojoj ste kuhali tjesteninu prolijevali niz odvod, nakon ovog teksta bit će vam veoma krivo što ste to radili.

Naime, Cooking Light piše da kuhari tu slanu vodu u kojoj se kuhala tjestenina nazivaju čak i “tekućim zlatom” jer uvelike poboljšava okus, ali i teksturu umaka. Dakle, umjesto da je prolijete dodajte je umaku koji ćete poslužiti uz tjesteninu – osjetit ćete razliku.

Također, kuhari tvrde da nikad ne biste tjesteninu trebali kuhati u previše vode, već u taman onoliko koliko je potrebno da prekrije količinu tjestenine koju kuhate. Ako vas je strah da će se zbog toga slijepiti, kuhari kažu da se to neće dogoditi ako je nekoliko puta promiješate tokom prve dvije minute kuhanja.

Upravo zbog manje količine vode u njoj će ostati savršena količina škroba iz tjestenine i upravo će to dati poseban okus vašem umaku.

Comments are closed