platnena-torba

Zašto platnene torbe

U svakom vodiču za ekologe početnike plastična ambalaža prednjači na listi onoga što ne bi trebalo koristiti. Zašto? Plastične kese su nezamislivo veliki zagađivači okoline.

One se proizvode da bi se odmah bacile. Načinjene od naftnih derivata, one emituju štetne gasove odgovorne za klimatsko zagrijavanje. Početkom XXI vijeka na plastične kese odlazi oko četiri posto ukupne proizvodnje petroleja. Najveći broj plastičnih kesa se ne reciklira ni u najrazvijenijim zemljama jer se njihova reciklaža ne isplati ni ekonomski ni ekološki.

Proizvodnja jedne plastične kese traje sekundu. Njeno korištenje ne traje duže od 20-ak minuta. A njena razgradnja potrajaće 450 godina. Ove činjenice dovoljni su argumenti da postanemo odgovorniji potrošači. Ali, kako se osloboditi loše navike korištenja plastičnih kesa? Teško, skoro kao odvići se od pušenja. O tome svjedoče svi oni u redu za kasu u samoposluzi koji i dalje koriste plastične kese. Već skoro pola vijeka traju kritike na račun neodgovornog korištenja plastičnih kesa koje zagađuju gradove, šume i, posebno, vode i sav živi svijet u njima.

Gdje je rješenje? U rehabilitaciji platnenog cegera, korpe od pruća za pijacu ili mreže od kanapa kojih se sjećamo iz detinjstva. Koje su prednosti novog cegera? Malo ulaganje – velika ušteda. Plastične kese se odskora, tamo gdje nisu sasvim zabranjene, s pravom naplaćuju. Tek kada nas udare po novčaniku, počećemo da razmišljamo. Vijek trajanja platnenih torbi, za razliku od kesa za jednokratnu upotrebu, neograničen je. One su daleko izdržljivije, trajne. Lako se peru u mašini na 30 stepeni i uvijek su kao nove.

Cegeri su postali i modni detalj. Neke mlade žene imaju kolekcije platnenih torbi koje su savitljive, ne zauzimaju mnogo mjesta ni u najmanjoj tašni, a po potrebi mogu da se upare sa odjevnom kombinacijom. Noseći ih, poručujemo okolini da smo osviješten potrošač, da nam je stalo do planete Zemlje koju ostavljamo našim nasljednicima, do našeg grada, ulice, do drugih bića. Platnene torbe mogu da postanu i polje naše kreativnosti. One mogu da postanu i originalni poklon bliskoj osobi.

Comments are closed