zivabiblioteka

„Živa biblioteka” u Mostaru

„Živa biblioteka” predstavlja inovativnu metodologiju za promovisanje ljudskih prava, ravnopravnosti, te za borbu protiv rasizma i ksenofobije, te širenje mira i tolerancije. Metodologija „Žive biblioteke” je specifična. Knjige su živi ljudi, pažljivo odabrani iz društvenih grupa prema kojima često vladaju predrasude i negativni stereotipi. Zbog svoje pozicije u društvu i pripadnosti određenoj društvenoj grupi, ove osobe su stigmatizovane ili trpe diskriminaciju. Živa biblioteka funkcioniše baš kao prava biblioteka, gdje čitatelji dolaze da posude „knjigu” na određeno vrijeme. Na taj način, u direktnoj komunikaciji čitateljima prenose svoja životna iskustva i doprinose borbi protiv stereotipa, predsrasuda i diskriminacije.

“Naše žive knjige sa kojima ćete moći razgovarati: raseljeno lice, povratnica, sestra poginulog borca, ratni veteran, vjerski službenik i mirovni aktivista, bivši ovisnik, član porodica nestalih”, najavili su organizatori.

„Živa biblioteka“ će biti održana u okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira CRS (Catholic Relief Services) u saradnji sa Caritasom BiH, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, Nansen Dijalog centrom iz Mostara i Kultom iz Sarajeva.

Cilj projekta PRO-Budućnost je da doprinese izgradnji povjerenja među svim građanima Bosne i Hercegovine. Ovaj projekat se provodi u preko 70 opština/općina/gradova.
„Živa biblioteka“ je otvorena za sve građane Mostara, uključujući učešće predstavnika/ca učenika srednjih i osnovnih škola, nastavnika, profesora, civilnog društva, nevladinih organizacija, medija i građana, a održati će danas 11. 04. u Nansen dijalog centru u Mostaru od 12 do 14:30 sati.

Osim u Mostaru, “Živa biblioteka” održat će se i u Stocu u petak, 12. 04., od 12:45 do 15 sati.

Comments are closed