kupovina

Život u Sarajevu skuplji za 31 posto nego u Bihaću, a jeftiniji za 50 posto nego u Beču

Svi koji iz manjih bh. gradova žele preseliti u Sarajevo, u nekoliko klikova putem Expatistana mogu saznati koliko je skuplji život u glavnom gradu BiH.

Kako smo uporedili, troškovi života u Sarajevu su 23 posto veći nego u Zenici, za 21 posto veći nego u Tuzli Banjoj Luci, za 31 posto veći nego u Bihaću, dok je život u Mostaru jeftiniji za 15 posto nego u glavnom gradu BiH.

Dok ćete mjesečnu kiriju za normalan stan od otprilike 85 kvadrata u Sarajevu platiti više od 500 KM, isti stan u Tuzli, Zenici, Mostaru ili Banjoj Luci možete plaćati između 330 i 460 KM.

U manjim gradovima u BiH uglavnom su jeftinije cijene pojedinih namirnica, odjeće, gradskog i taksi prijevoza, hrane i pića u ugostiteljskim objektima, mjesečnog korištenja interneta, kao i izlazaka u kino ili pozorište.

Za najbolja mjesta u pozorištu za dvije osobe u Sarajevu potrebno je izdvojiti 40 KM, a u Bihaću duplo manje, to jest 20 KM.

Večera za dvoje u normalnom gradskom pubu ili restoranu skuplja je za dvije do pet KM u Sarajevu nego u drugim gradovima u BiH.

Slična situacija je i sa pićem. Na primjer, pola litre piva u lokalnom pubu u glavnom gradu BiH košta u prosjeku 3,20 KM, a u Zenici ili Tuzli 2,60 KM.

Zanimljivo je kako su cijene bijele tehnike manje u Sarajevu nego u drugim bh. gradovima. Tako ćete televizor od 40 inča u glavnom gradu BiH platiti blizu 670 KM, a u Zenici isti takav televizor košta blizu 990 KM.

Expatistan prikazuje velike razlike u cijenama jaja, kilograma sira, jabuka, paradajza i hljeba u Sarajevu i manjim bh. gradovima.

Dok ćete za 12 jaja u Sarajevu platiti 4,41 KM, u Tuzli trebate izdvojiti 2,86 KM. Kilogram jabuka u Zenici košta 1,22 KM, a u Sarajevu skoro 1,90 KM.

Comments are closed