chocolate cake

Znanost potvrdila: što više voliš čokoladu – to si pametniji-a

Čokoholičari, nemate više razloga za brigu! Napokon je dokazano da je redovita konzumacija čokolade uistinu korisna za ljudski organizam kroz više aspekata. Pronađena je pozitivna korelacija između unosa čokolade i kognitivnih funkcija mozga.

Ako želiš očuvati svoju memoriju i poboljšati razumijevanje, navali na čokoladu bez grižnje savjesti – istraživanje objavljeno u publikaciji Appetite otkrilo je vezu između čestog jedenja čokolade i većih kognitivnih sposobnosti.

Otkriveno je da je redovita konzumacija čokolade značajno povezana s boljom funkcijom mozga.

Ključ pozitivnih učinaka čokolade leži u tvari koja se zove flavanol (vrsta flavonoida), a sadrži je kakaovac. Tamna čokolada je upravo ta koja prednjači u količini flavanola, dok ih mliječna i bijela čokolada imaju nešto manje. Kao još jedan razlog sreći tu su i ostale namirnice s visokim udjelom flavanola kao što su čaj, crveno vino, jabuke i grožđe. Može li bolje?!

U 16. st čokolada je doplovila do Europe i tad je korištena kao lijek za prehladu i vrućicu, dok nam danas više služi kao utjeha ili slatki grijeh. Sad kad znaš sve ove informacije, brzim korakom do trgovine po čokoladu – ali tamnu!

Comments are closed