MENI

image-127

Izložba “Gastarbajterske priče: S one strane Plive”

Izložba “Gastarbajterske priče: S one strane Plive”, nastala kao rezultat saradnje Muzeja Jugoslavije (Beograd) i Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine (Sarajevo), postavlja pod muzejska svjetla radnike i radnice iz Jugoslavije na radu u inostranstvu.

Ove priče, do skora, nisu bile predmet interesovanja muzejske struke, a njihova historija ostajala je na margini društvenih zbivanja. Naš cilj je da se osvijetli historijska pozicija gastarbajtera u društvu. Oni su u Jugoslaviju donosili elemente popularne kulture i bili diskretni akteri promjena. Živjeli su i radili “s one strane” jugoslovenskog iskustva, a opet ostajali povezani sa zavičajem.


Osnovu izložbe čine razgovori sa radnicima i radnicama različitih profila i njihovom djecom, a važan segment predstavljaju i arhivska istraživanja realizovana u saradnji s arhivima Bosne i Hercegovine. Omogućujući malim pričama upliv u velike historijske narative, nadamo se da ova izložba može da posluži kao platforma za razgovor o sličnim aktualnim migratornim procesima.

Izložbu “Gastarbajterske priče: S one strane Plive” moći ćete pogledati u Historijskom muzeju BiH 13 juna.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista