MENI

6 načina na koje zubni konac čuva zdravlje organizma

Sigurno da ste već shvatili kako čišćenje zubnim koncem vaše desni štiti od karijesa, ali taj tanak konac može učiniti još puno toga za vaše zdravlje.

Čišćenje zubnim koncem može štiti zdravlje srca, zglobova te vam pomoći izgubiti kilograme.

Evo 6 stvari koje će ova zdrava navika učiniti za vas:

1. POBOLJŠAVA IMUNITET

Jeste li znali da ćete tako zaštiti od infekcije i desni i okolna područja? Jednom kada se bakterije nastane u usnoj šupljini one lako i brz mogu otputovati do vašeg grla i pluća te tako uzrokovati hroničnu astmu ili upalu pluća.

2. SPRJEČAVA PRETILOST

Želite se riješiti kilograma? Kladimo se da nikada ne biste pretpostavili, ali čišćenje zubnim koncem može pomoći u ostvarenju plana. Naučne studije su povezale plak (i paradontozu) s većim postotkom masnoće u tijelu.

3. SMANJUJE RIZIK OD INFARKTA

Medicinska istraživanja povezuju zdravlje zubi i zdravlje srca. Zašto? Razlog je taj što loša oralna higijena može dovesti do krvarenja desni, a na taj način bakterije dobivaju put u krvotok, gdje mogu započeti stvaranje ugrušaka – vodeći uzrok srčanih bolesti

4. ŠTITI BEBU U STOMAKU

Svaka je trudnica upoznata s činjenicom da je zube potrebno pregledavati tokom trudnoće. Što više bakterija imate na jeziku i zubima, veće su šanse za prijevremeni porod, kažu istraživanja.

5. REGULIŠE RAZINU ŠEĆERA U KRVI

Ako ste dijabetičar, šanse su da imate i neku bolest desni ili paradontozu. Studije pokazuju kako pacijenti koji paze na higijenu usne šupljine imaju jaču kontrolu nad razinom glukoze. Trebali biste svakodnevno čistiti zube koncem.

6. UMIRUJE BOL IZAZVANU ARTRITISOM

Ako patite od boli u zglobovima i upala uzrokovanih artritisom, čišćenje zubnim koncem može spriječiti bol pa čak i upalu koja se može širiti zbog upaljenih desni sve do zglobova.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista