MENI

7 zdravih navika koje bi trebali usvojiti u tridesetim godinama

Stalno smo u potrazi za načinima kako poboljšati zdrave navike kako bismo imali zdrav život. Od prehrane pa do fizičke aktivnosti, važno je uspostaviti zdrav ritam i pokušati ga se pridržavati svaki dan. Evo odličnog popisa zdravih navika koje bi trebali usvojiti svi, a pogotovo ako ste već ušli u 30-e godine života kada se metabolizam i ostali procesi u tijelu usporavaju i potrebno ih je malo pogurati.

Ne preskačite doručak

Doručak je najvažniji obrok u danu i jedna od najboljih zdravih navika koje možemo usvojiti. Istraživanja su pokazala da oni koji jedu doručak imaju više minerala i vitamina u organizmu te niži kolesterol. Doručak se može sastojati od žitarica, voća, sendviča, važno da je dovoljan za dobar početak dana!

Detoksikacija organizma

Nakon brojnih kasnovečernjih pizza koje ste konzumirali u 20-ima ipak je vrijeme da razmislite što ćete jesti navečer. Vaš detoks ne mora biti radikalan, ali povećan unos magnezija i vitamina B bio bi odličan potez. Očistite organizam od toksina ili sokovima ili vodom i vaša crijeva i probava bit će vam zahvalni.

Briga o koži

30-e su pravo vrijeme za brigu o koži. Ukupno zdravlje vaše kože ovisi o prehrani i brojnim drugim faktorima, a ovo su godine kada se pojavljuju sitne linije i bore. Jedite što svježije voće i povrće i pijte puno vode. Pojačajte svoju noćnu njegu s anti age kremama.

Tjelesna aktivnost

Ako se do sada niste bavili ni jednom aktivnošću, sada je pravo vrijeme da odaberete nešto što vam se sviđa i krenete redovno trenirati. Osim za tijelo, tjelovježba je važna za cjelokupno zdravlje, metabolizam i psihu.

Recite ne brzim obrocima

Gotovi obroci imaju velike količine šećera, soli i ostalih nepoželjnih spojeva. Kada ste u žurbi i gotov obrok vam se čini kao idealan izbor, posegnite za brzim zdravim receptima i radije napravite sami jer ćete biti sigurni u ono što jedete.

Meditacija

I umu treba malo odmora. Čak deset minuta meditacije dnevno povećava produktivnost i izoštrava um. Meditirajte ujutro kako bi dnevnu rutinu počeli smireni i sabrani.

Dobro se naspavajte

Kvalitetan san osnova je za naše zdravlje. On osigurava jak imunološki sistem, mentalnu uravnoteženost i bolje funkcionisanje organa i metabolizma. Prosječno je odrasloj osobi potrebno sedam do devet sati sna.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista