a09e57e2b8154fe7aa3e68a6bd9ef35b829d6e57995ef20efbd08919acad80f9

Amchur: začin od sušenog manga

Amchur dolazi od nezrelih ili zelenih plodova manga, koji se sjeckaju i suše na suncu. Mango se smatra jednim od najstarijih vrsta voća. Dolazi s područja Indije, gdje se uzgaja već više od 4000 godina.

Sušene kriške manga su svijetlo smeđe boje i hrapave površine. Nakon što se samelju, dobije se amchur, odnosno prah kiselo-slatkog okusa koji se koristi kao začin.

Amchur svoja svojstva može održati dosta dugo ukoliko se čuva na mračnom mjestu sobne temperature.

Ovaj začin je najzastupljeniji u indijskoj kuhinji, gdje je jedan od glavnih sastojaka marinada i supa. Odličan je za marinade jer daje okus sličan limunu i limeti. Naime, 3 kašike limuna ili limete će dati isti okus kao i pola kašike amchura.

Svaki dio stabla manga ima ljekovita svojstva. Lišće, kora stabla, cvjetovi i plodovi se već godinama koriste kao lijek na području Indije. Mango je bogat vitaminima i antioksidansima, zbog čega je amchur jedan od najzdravijih začina.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista