MENI

ćurekot1

Čurekot najsnažniji začin

Sjemenke čurekota koriste se kao začin u Indiji, zemljama Bliskog Istoka, Egiptu, Turskoj, te Bangladešu. Sjemenke se koriste za pripremu jela od povrća, dekoriranje i aromatiziranje salata, kao i za dekoraciju ljeba i jela od riže.

Čurekot je prirodni antibiotik i antivirotik, koji nema štetnih posljedica. Redovno konzumiranje će doprinijeti osnaživanju imunološkog sistema i tako pomoći u borbi protiv raznih bakterijskih i virusnih infekcija te prehlada.

Sjemenke čurekota sadrže više od stotinu hemijskih supstanci, koji pospješuju dobro zdravlje. Sadrže vitamin B1, vitamin B2, vitamin B3, folnu kiselinu, kalcij, željezo, bakar, cink, fosfor i mnoge druge minerale i vitamine. Zbog visokog sadržaja esencijalnih omega-kiselina sjemenke crnog kima smanjuju nivo lošeg holesterola i pomažu u kontrolisanju visokog krvnog pritiska.

Čurekot održava zdravu bakterijsku floru probavnog sistema i stimulira rad jetre i bubrega. Osim toga, sjeme se koristi za olakšavanje tegoba poput glavobolje, zubobolje, prehlade i infekcije. Ukoliko uvrstite sjemenke čurekota u prehranu, učinit ćete značajan korak ka zdravlju, a uz to uživati u jedinstvenoj aroma i mirisu jela.

Provedeno je preko 200 istraživanja ljekovitosti čurekota, a mnoga od njih su usredotočena na njegovo antikancerogeno djelovanje. Otkriveno je da zahvaljujući sterolu i beta-sitosterolu, koji imaju antitumorska svojstva, čurekot je odličan način prevencije svih vrsta raka. Jedno od najuzbudljivijih otkrića jest da uništava stanice jednog od najtežih oblika karcinoma – raka gušterače.

Čurekot spada među najljekovitije biljke svijeta, a za njega je po islamskom vjerovanju poslanik Muhamed rekao da “liječi sve osim smrti”, a kroz stoljeća su ga koristili mnogi poznati liječnici.

I zato sjemenke čurekota nisu samo začin već i pravi lijek. Lijek, kojeg možete uklopiti u brojna jela. Preporuča se lagano ih tostirati prije upotrebe, a možete ih konzumirati cijele ili mljevene. Kombinujte ih s medom i/ili bijelim lukom. Dodajte ih u hljeb, supe, salate, jogurt, musli ili bilo koje drugo jelo.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista