MENI

Cvekla kao začin za bojenje hrane

Cvekla je na glasu kao superhrana zbog svog sastava, brojnih vitamina i minerala.

Posebno se smatra zdravom za anemične, kao i one sa lošim krvnim nalazima.

Osim što nosi epitet superhrane, pretvorena u prah postaje prirodna prehrambena boja – crveni pigment – betacijanin, koji se gotovo uopće ne iskorištava u metabolizmu nego se putem mokraće vrlo brzo izlučuje iz tijela.

Cvekla u prahu dat će vašim poslasticama posebnu vizualnu notu ako je dodate u palačinke, biskvite, sladolede ili umučeno slatko vrhnje za dekorisanje.

Ovaj potpuno zdrav prah zamijenite sa umjetnim bojama, a u ovo doba godine mnogo industrijske boje za hranu se koristi zbog pripreme slatkiša i kolača prigodnih uz praznike.

Ukoliko do sada niste probali cveklu koristiti u prahu kao bojilo za hranu, donosimo vam način pripreme.

Sve što vam treba su jedna – dvije domaće cvekle.

Priprema

  1. Cveklu operite, ogulite i naribajte na vrlo tanke ploške pa složite u jednom sloju na lim obložen papirom za pečenje.

2. Cveklu osušite u rerni na 60-70°C s funkcijom ventilator 1-2 sata. Povremeno odškrinite rernu kako bi para izašla van.

3. Osušenu i ohlađenu cveklu sameljite u mlinu za kafu u fini prah. Dobiveni prah držite u zatvorenoj teglici na tamnom mjestu.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista