MENI

Evo zašto vam krasuljica začin treba u kuhinji

Krasuljica se još zove i začin za supe, pri čemu mekani svijetlo zeleni listovi savršeno idu u svijetle umake i vrhnje.

Aroma podsjeća na lakricu i savršeno ide uz salate, ribu s roštilja, jela od krompira i gljiva. Odličan je i kao samostalan začin u kremastim supama.

Biljka naraste do 60 cm – kao i peršun – spada u porodicu štitarki. U teglici na prozoru može vam biti cijelu godinu na raspolaganju. Listovi se ubiru prije cvjetanja, i jelima se dodaju pri kraju pripreme te se nikada ne kuhaju s jelom.

Preporučuje se upotreba svježe biljke i sjemenki kao i suhe biljke zajedno sa sjemenkama za liječenje raznih tegoba kože, ekcema, modrica, bora, akni, raznih infekcija na koži, hroničnih tegoba kože, za ispiranje raznih kožnih nečistoća, rana, koristi se i svježi sok, poznata je kozmetička upotreba u obliku maske (od ekstrakta biljke), za gipkost i čišćenje kože, protiv kašlja i katara pluća (hronični katar, starački katar), čisti želudac i crijeva pri probavnim teškoćama (gorak tonik za jačanje želuca), te protiv hemoroida.

Također, krasuljica pomaže kod bolesti krvi i krvnih žila (razrjeđuje gustu krv), visokog tlaka, u liječenju proširenih vena, korisna je i kod depresija i skleroze, vodene bolesti, bolesti mjehura (infekcije), reume i artritisa (topli oblog stavljamo na bolan zglob), kod gihta (naročito kod čvorova-nakupina na zglobovima), kod bolesti oka (upala kapaka, konjunktivitis, upalnih stanja kod kojih stavljamo topli oblog). Njeni pripravci koriste se i kod ženskih problema kao što su tegobe s maternicom i jajnicima.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista