MENI

Kokosovo ulje za lijepu kožu i kosu

Kokosovo ulje jedna je od rijetkih namirnica koja se može klasifikovati kao „super hrana“. Njegova jedinstvena kombinacija masnih kiselina može imati duboke pozitivne učinke na zdravlje. To uključuje gubitak masnoće, bolju funkciju mozga i razne druge nevjerojatne prednosti.

Ulje kokosa može se upotrebljavati na razne načine i u različite svrhe.

Suha koža na prstima te grozne dosadne zanoktice problem su gotovo svake žene na ovom svijetu. Osim što ružno izgleda, koža oko nokta može boljeti i peći. Primjena svega nekoliko kapi kokosova ulja u trenutku će hidratizirati ruke.

Maska od kokosova ulja i meda pomoći će u omekšavanju oštećenih pramenova kose. Masku držite 40 minuta na kosi, a zatim dobro operite kosu šamponom. Kosa će biti sjajna i mekana i njegovanog izgleda.

Piling za kožu možete napraviti od kokosovog ulja i sode bikarbone. Pomiješajte ih, nježno utrljajte u kožu i zatim nakon 5-10 minuta isperite.

Ulje kokosa i med izvrstan su recept za sjajnu i meku kožu lica. Pomiješajte ih i isprobajte ovu vrhunsku masku za lice. Masku na licu držite 15 minuta i zatim dobro isperite.

Kokosovo ulje možete koristiti i kao balzam za usne.

Ne možete skinuti vodootpornu maskaru te dok je skidate redovito otrgnete nekoliko trepavica – vrijeme je za kokosovo ulje koje možete nanijeti na vaticu i potom ukloniti maskaru s vaših trepavica. Osim toga trepavice će nakon čišćenja biti meke i sjajne.

Kokosovim uljem možete se učinkovito boriti protiv peruti.

Kokosovo ulje pomaže i kod pelenskog osipa – koristite ga kako biste smanjili iritaciju, osim toga ulje kokosa učinkovito je i u borbi s gljivicama.

Mamama koje imaju problema s dojenjem i suhoćom bradavica u velikoj će mjeri pomoći kod hidratacije ispucalih dijelova kože.

Kokosovo ulje između ostalog pomaže i u apsorpciji kalcija i magnezija koji su važni za zdravlje kosti i zubi.

Jedinstvena kombinacija masnih kiselina

Kokosovo ulje jedan je od najbogatijih izvora zasićenih masnih kiselina. Najveći broj masnih kiselina u prehrani su dugolančane masne kiseline, ali se srednje masne kiseline kokosova ulja ponašaju u metabolizmu drugačije.

One idu ravno u jetru iz probavnog trakta, gdje se koriste kao brzi izvor energije ili se pretvore u ketonska tijela, što može imati terapeutski učinak na bolesti mozga poput epilepsije i Alzheimerove bolesti.

Ulje kokosa pokazalo je učinkovitost u brzom podizanju energije, a koristi se i kao prirodna zaštita od sunca. Ulje kokosa može se koristiti i kao hidratantno sredstvo za lice, a preporučuje ga se nanijeti na kožu prije spavanja.

Populacije koje konzumiraju kokos u prehrani su među najzdravijima na planeti

Kokos je svojevrsna „egzotična“ hrana u zapadnom svijetu, a konzumiraju ga prvenstveno zdravstveno osviješteni ljudi. Međutim, u nekim dijelovima svijeta, kokos je jedna od glavnih prehrambenih namirnica.

Najbolji primjer takve populacije je Tokelaua, koji žive u južnom Pacifiku. Oni unose u svoje tijelo više od 60 % kalorija iz kokosa, i najveći su potrošači zasićenih masnoća u svijetu. Ti su ljudi izvrsnog zdravlja, bez dokaza o bolestima srca.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista