MENI

Koristite li merken? Evo i kako ga napraviti

Merkén je neka vrsta indijanskog curryja, odnosno mješavina začina, koji se može pronaći samo u Čileu, te ima karakterističan okus i miris. Sastoji se od jedne vrste ljute paprike (ají cacho de cabra), sjemenki korijandera i soli. Naizgled jednostavno, ali sam je put do tog crvenkastog praha malo duži.

Prvo se uberu zelene paprike i ostavljaju se da sazriju, kada poprime crvenu boju, spremne su za sušenje na suncu, a zatim se vješaju na konac i stavljaju dimiti, pa se tek nakon toga spremaju. Tako dobivene paprike usitnjavaju se u mužaru i miješaju s popečenim sjemenkama korijandera i soli. U cjelokupnoj mješavini ne bi trebalo biti više od 20% soli, maksimalno 70% ljute paprike, i 10% sjemenki korijandera.

U biti, ne postoji samo jedan recept za pripravljanje merkéna. Svaka osoba priprema ga na svoj način i po vlastitom ukusu, tako da se količina sastojaka može mijenjati, ali i sami sastojci. Neki mu čak dodaju još i bijeli luk i origano. Može biti više ili manje crvenkast, više ili manje mljeven.

Koristi se za začinjavanje mesa, ribe, povrća, dodaje se dinstanim jelima, varivima, čak ga stavljaju i u mesne prerađevine.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista