MENI

Maslinovo ulje na prazan želudac

Maslinovo ulje može se pohvaliti snažnim zaleđem naučnih istraživanja. Cijeli niz studija potvrdio je njegovo blagotvorno djelovanje na organizam, poput protuupalnog i antioksidativnog djelovanja, te zaštitne uloge od razvoja različitih hroničnih bolesti.

Isto tako, maslinovo ulje bogato je prirodnim antioksidansima, ponajprije zelenim hlorofilom i žutim beta karotenom. U prirodne antioksidanse maslinova ulja ulaze i takozvani tokoferoli s najvažnijim predstavnikom alfa tokoferolom, odnosno vitaminom E koji također djeluje antioksidativno te sudjeluje u održavanju zdravlja imunog sistema.

Nadalje, cijeli niz istraživanja bavio se konzumacijom maslinova ulja na tašte. Evo što su naučnici otkrili.

Izvor zdravih masnoća

Konzumacija maslinova ulja na tašte može doprinijeti zadovoljenju dnevnih potreba za zdravim masnoćama.

Prehrana modernog čovjeka najčešće se temelji na masnoćama životinjskog podrijetla, čime se zadovolji dnevna potreba za unosom masti. Međutim, time nećemo zadovoljiti i unos višestruko nezasićenih (PUFA) i jednostruko nezasićenih (MUFA) masnih kiselina, čiji su glavni izvori biljna ulja, orašasto voće i sjemenke.

Maslinovo ulje jedan je od najbogatijih izvora jednostruko nezasićenih masnih kiselina, koje blagotvorno djeluju na zdravlje srca i krvnih žila.

Blagotvorno djelovanje na probavu

Maslinovo ulje može blagotvorno djelovati na probavu. Iako mehanizam djelovanja još uvijek nije u potpunosti jasan, naučnici su potvrdili kako konzumacija maslinova ulja na tašte može olakšati probleme sa zatvorom kod osoba starije životne dobi.

Maslinovo ulje: Hrana i lijek u jednom

Mediteranska prehrana promoviše se kao najpoželjniji model zdrave prehrane, a maslinovo ulje njen je sastavni dio.

Čuvar srca i krvnih žila

Zdravlje srca i krvnih žila sigurno je uz maslinovo ulje. Odavno je poznato kako maslinovo ulje čuva naše srce i krvne žile. Glavnu zaštitnu ulogu ima oleinska kiselina, vrsta jednostruko nezasićene masne kiseline, koja je prirodno prisutna u maslinovom ulju. Upravo ona doprinosi smanjenju rizika od razvoja bolesti srca i krvnih žila. Nadalje, istraživanja su pokazala kako osobe koje konzumiraju maslinovo ulje u većim količinama imaju značajno manji rizik od razvoja bolesti srca, ali i smrtnosti povezane s kardiovaskularnim bolestima.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista