MENI

Omega masne kiseline – obavezan dio prehrane

Omega 3, 6 i 9 masne kiseline vrlo su važne tvari za zdravlje organizma. Posebno su omega 3 i 6 poznatije od omega 9, o kojima se obično vrlo malo zna.

U usporedbi s poznatijim “rođacima”, omega 9 su zapravo “porodica” mononezasićenih masnih kiselina, tj. sa specifičnom hemijskom strukturom.

Nadalje, ne ubrajaju se među “esencijalne” masti, tj. one koje tijelo ne može samostalno proizvesti pa ih stoga mora unositi hranom.

Međutim, iako omega 9 masne kiseline nisu esencijalne, one su još uvijek važan resurs za zdravlje i moraju biti dio naše prehrane.

Istraživanja su pokazala da omega 9 masne kiseline mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

One bi, zapravo, mogle povećati HDL holesterol (dobar holesterol) i smanjiti loš ili LDL holesterol.

Time se smanjuje rizik od nakupljanja masti u arterijama, što je primarni uzrok srčanog i moždanog udara.

Nadalje, osobito omega 9 masne kiseline povećavaju energiju i mogu poboljšati raspoloženje.

Dakle, u slučaju umora ili nervoze, uzimanje omega 9 pomaže smanjiti negativno raspoloženje te da se osjećate snažnije i poletnije.

Također su nužne za sintezu nekih hormona, proizvode energiju i sudjeluju u formiranju staničnih membrana.

Namirnica najbogatija omega 9 prije svega je ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Posljedice u slučaju prekomjernih doza također su rijetke, u najboljem slučaju mogu se pojaviti laksativni učinci.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista