MENI

kafa_220417_tw630

Probajte začinjenu kafu – ukus vas oduševi, a benefiti iznenade

Poziv za sve ljubitelje kafe – da li ste spremni da doživite eksploziju začina i voćnog užitka u svojoj sljedećoj šoljici? Da, govorimo o začinjenoj kafi – čin dodavanja začina prije nego što skuhate svoju kafu. Postoji već decenijama, a u raznim kulturama postoji opcija dodavanja začina u kafu kako bi bila ukusnija. U nekim društvima, dodaju čak i jaje da bi bila nutritivno bogata. Keto dijeta je na primjer popularizirala dodavanje putera u kafu, čime je napravila nutritivno bogatom.

Prva šoljica začinjene kafe je uspomena koja će ostati za vas zbog svog fantastičnog ukusa i dobrobiti za zdravlje. Sve što vam treba je kafa i nekoliko ukusnih i zdravih začina, poput cimeta, kardamoma, muškatnog oraščića, karanfilića, đumbira i kakaa, i spremni ste! Rezultat je zabavna, mirisna i ukusna šoljica kafe koju možete poslužiti u bilo kom trenutku. Savršena je kao jutarnja šolja, za posebnu priliku, uz ukusno pecivo ili jednostavno kao dodatak kad god vam zatreba.

 

Kako napraviti začinjenu kafu?

Opšte pravilo je 1/2 kašičice mljevenih začina na šest kašika mljevene kafe. Ovu kafu možete kombinovati sa kravljim ili biljnim mlijekom.

 

Cimet

Dobija se od unutrašnje kore drveta i polaže se na sunce da se suši, gdje se uvija u dobro poznate rolnice od štapića cimeta. Zdravstvene koristi su brojne: djeluje antioksidativno, protuupalno, antidijabetično i smanjuje kardiovaskularne bolesti.

 

Kardamom

Potječe iz sjemena različitih biljaka koje pripadaju istoj porodici kao i đumbir. To je također začin koji su ljudi koristili vijekovima, kako u kuhanju tako i kao lijek. Kardamom može pomoći u zaštiti od srčanog udara i ima antioksidativno djelovanje za poboljšanje funkcije srca. Također može pomoći u radu jetre i smanjiti upalu. Oni su sušeni cvjetovi karanfilića i često se koriste u hrani i pićima. Jedinjenja u karanfilićima mogu smanjiti rast ćelija raka i podstaći smrt ćelija raka. Također su bogati antioksidansima i mogu pomoći u smanjenju oksidativnog stresa i zaštiti jetre.

 

Muškatni oraščić

Muškatni oraščić je začin napravljen od sjemenki tropskog zimzelenog drveta porijeklom iz Indonezije. Bogat je antioksidansima i može pomoći u sprječavanju oštećenja stanica i zaštiti od slobodnih radikala. Muškatni oraščić također može smanjiti kroničnu upalu , poboljšati zdravlje srca i poboljšati vaše raspoloženje!

 

Kakao

Kakao prah se pravi drobljenjem zrna kakaa i uklanjanjem kakao putera. Poznat je po svojoj ulozi u čokoladi i vjeruje se da ga je prva koristila civilizacija Maja. Njegove prednosti uključuju smanjenje krvnog tlaka i povećane vaskularne dobrobiti, te pomaže poboljšanju mentalnih performansi i funkcije mozga. Kakao također može pomoći u stabilizaciji raspoloženja i smanjenju rizika od dijabetesa. Na kraju, ali ne i najmanje važno, kakao može smanjiti rizik od raka. Studije koje su koristile ekstrakte kakaa su pokazale pozitivne rezultate u smanjenju raka dojke, gušterače, prostate, jetre, debelog crijeva i leukemije.

Začinjena kafa je više nego samo ukusna.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista