Recept za zdrave grickalice od leblebije

Ako volite grickalice, a želite izbaciti one nezdrave poput čipsa ili smokija, dosadile su vam kokice – isprobajte ovaj recept koji leblebije pretvara u savršene grickalice!

Zdrave grickalice od leblebije

Leblebija je prepuna cinka, vlakana, folata i proteina, a najbolje od svega je to što recept možete prilagoditi vlastitom ukusu. Ako ne volite kurkumu, jednostavno dodajte više bijelog luka u prahu ili mljevene crvene paprike – i savršen snack je gotov.

Recept za zdrave grickalice

Sastojci:

1 konzerva leblebije, ocijeđene

1 kašika maslinovog ulja (ili maslinovo ulje u spreju)

1 kašičica soli

1 kašičica chili paprike u prahu

dva prstohvata kima

prstohvat mljevenog korijandra

1 kašičica curry praha

1 kašičica bijelog luka u prahu

Priprema:

Zagrijte rernu na 170 °C. Leblebije ocijedite u cjedilu i ostavite da se potpuno osuše. Po potrebi osušite ih papirnim ubrusom.

Složite ih na pleh za pečenje obložen papirom za pečenje u jednom sloju i pecite oko 35 do 45 minuta, protresajući tepsiju svakih deset minuta.

Sve rerne su različite pa pazite da ne zagori. Kad je leblebija gotova, biće zlatno smeđa i hrskava.

U srednjoj posudi pomiješajte sve začine. Kad je gotova, izvadite leblebije iz pećni i poprskajte ih maslinovim uljem. Još vruće odmah začinite. Ostavite da se ohlade i konzumirajte!

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista