MENI

Šta se događa s tijelom ako uzmemo kašiku cimeta dnevno?

Cimet je ukusan začin iznenađujućih svojstava. Brojna naučna istraživanja posljednjih godina potvrdila su njegove zdravstvene prednosti, a šta se tačno događa s tijelom ako uzmemo kašičicu dnevno?

Cimet je jedan od najpoznatijih i najkorištenijih začina u svijetu zbog svoje nepogrešive arome i okusa pogodan za aromatiziranje različitih vrsta hrane, a posebno slatkiša.

Tradicionalno se koristio ne samo za izradu parfema nego i za konzervisanje hrane te kao prava prirodna “droga“.

Prije je samo iskustvo drevnih populacija moglo iskusiti dobrobiti cimeta, ali sada su moderna naučna istraživanja potvrdila već poznato: ovaj je začin pravi koncentrat zdravlja, pogotovo ako se koristi umjereno, ali stalno…

Ovdje je onda općenito preporučena doza kašičica cimeta dnevno. Ovaj začin obiluje vlaknima i mineralnim solima važnim za naše tijelo poput kalcija i željeza.

Učinci koje ima na naše tijelo u kratkom vremenu su iznimni i mogu se sažeti na sljedeći način:

Poboljšava probavu i olakšava rad crijeva

Suzbija mučninu, posebno ako se uzima u obliku biljnog čaja

Reguliše razinu šećera u krvi

Poboljšava cirkulaciju

Dezinfikuje hranu po kojoj se posipa i time sprječava razmnožavanje bakterija i virusa

Smanjuje bolove, posebno one uzrokovane artritisom, ali i menstrualnim ciklusom

Ublažava bolove u grlu

Poboljšava pamćenje i kognitivne funkcije

Jača imunološki sistem

Sprječava nastanak stanica raka

Daje energiju i revitalizira tijelo

Pridonosi sagorijevanju masti, a samim time i skidanju suvišnih kilograma

Ideje za konzumiranje cimeta u prahu

Ako nemate ideje za konzumiranje kašičice cimeta u prahu svaki dan, možete ga jednostavno koristiti svako jutro tako da ga ulijete u svoju kafu, čaj, mlijeko ili napitak od povrća.

Također je pogodan za pripremu frapea ili smoothija voća i povrća, a može se konzumirati i jednostavno u obliku infuzije, čak i nakon glavnih obroka.

Ako ga želite unositi na vrlo jednostavan način, možete ga na kraju dodati u kašiku meda ili drugog prirodnog zaslađivača.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista