majran-blog-naslovna_5cf8d0cf4e501_1400xr

Što je bademovo mlijeko i je li dobro za vas?

Bademovo mlijeko je još od srednjeg vijeka popularna zamjena za kravlje mlijeko. Pravi se od mljevenih badema pomiješanih s vodom, a sadrži malo kalorija i masti.

Bademovo mlijeko sadrži mljevene bademe i vodu. Predstavlja zdravu alternativu za kravlje mlijeko, a sadrži više vitamina i minerala, u usporedbi sa sojinim ili rižinim mlijekom. Velikom broju ljudi se okus bademovog mlijeka više sviđa od sojinog ili rižinog mlijeka.

Sojino mlijeko sadrži veliku količinu proteina, ali ne i vitamina i minerala, koje u izobilju možete pronaći u bademovom mlijeku. Zato se sojino mlijeko često obogaćuje kalcijem i vitaminom D kako bi se povećala njegova nutritivna vrijednost i bila u rangu s nutritivnom vrijednošću kravljeg mlijeka. Rižino mlijeko nije naročito dobar izvor nutritivnih tvari, pa se često obogaćuje vitaminom D, kalcijem, ali i ostalim hranjivim tvarima. Rižino i sojino mlijeko su dobra alternativa za kravlje mlijeko, naročito za osobe koje su alergične na kravlje mlijeko ili pate od intolerancije na laktozu. Ipak, trebate kupovati tvornički proizvedeno rižino ili sojino mlijeko kako biste bili sigurni da su obogaćeni potrebnim vitaminima i mineralima.

Bademi su prirodno bogati nutritivnim tvarima, pa bademovom mlijeku ne trebaju dodatne nutritivne tvari. Bademovo mlijeko možete napraviti sami i ono će imati jednake nutritivne vrijednosti, u usporedbi s bademovim mlijekom dostupnim na tržištu.

Bademovo mlijeko upotreba

Bademovo mlijeko je nutritivno bogat napitak koji se u pravilu konzumira kao zamjena kravljeg mlijeka.

Bademovo mlijeko je odličan izbor za sve one koji pate od intolerancije na laktozu jer uopće ne sadrži laktozu. Bademovo mlijeko ne sadrži ni soju pa je odlično za one koji su na soju alergični. Također ne sadrži kazein, mliječni protein koji je po svome hemijskom sastavu sličan glutenu, pa je odličan za one alergične na gluten.

Nutritivna vrijednost bademovog mlijeka

Od svih vrsta mlijeka, bademovo je jedno od nutritivno najbogatijih vrsta. Ne sadrži zasićene masne kiseline i holesterol, ali sadrži omega 3 masne kiseline koje su odlične za vaše srce. Dobar je izvor proteina. Naime, jedna porcija bademovog mlijeka (250 mililitara) sadrži otprilike 1 gram proteina i oko 1 gram dijetalnih vlakana, otprilike 40 kalorija i malo ugljikohidrata, oko 2 grama. Sadrži oko 3 grama masti, što je jednako količini masti u rižinom mlijeku.

Odličan je izvor vitamina i minerala, zbog čega ne mora prolaziti proces fortifikacije. Bademi sadrže vitamin E, mangan, selen, magnezij, kalij, cink, željezo, vlakna, fosfor i kalcij. Flavonoidi iz bademovog mlijeka smanjuju rizik od nastanka raka i sprječavaju nastanak prijevremenih znakova starenja. Zbog visoke razine vitamina E, koji je moćan antioksidant, je odličan za prevenciju raka.

Sadrži malo masti i kalorija, a puno esencijalnih vitamina i minerala, zbog čega je odličan nadomjestak kravljeg mlijeka ako želite izgubiti suvišne kilograme.

Bademovo mlijeko recept

Priprema se na način da bademi stoje u vodi 6 do 8 sati. Potom se ocijede i miješaju s vodom u blenderu dok smjesa ne postane kompaktna. Na kraju se kora badema uklanja pomoću cjedila kako bi se dobio ukusan i nutritivno bogat napitak. Uz njega ćete brzo i jednostavno napraviti zdravo domaće mlijeko od badema.

Proteini i masti

Šoljica nezaslađenog bademovog mlijeka sadrži oko 1 gram vlakana i proteina, 30 do 40 kalorija i 2.5 do 3 grama masti. Ove masti su nezasićene, zbog čega je ovaj napitak dobar izbor za osobe koje pate od srčanih bolesti. Bademovo mlijeko smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti i ne povećava razinu holesterola u krvi. Odličan je izvor omega 3 masnih kiselina, koje su poznate po uspješnom smanjivanju razine lošeg holesterola, poboljšavanju raspoloženja i pamćenja, ali i ublažavanu simptoma artritisa.

Vitamini i minerali

Šoljica bademovog mlijeka sadrži značajnu količinu magnezija, selena, mangana i vitamina E. Magnezij pomaže tijelu da probavljenu hranu koristi kao izvor energije. Ovaj mineral također potiče rad paratireoidnih žlijezda, koje proizvode hormone važne za zdravlje kostiju. Mangan je još jedan važan mineral kojeg nalazimo u bademovom mlijeku. On pomaže u aktivaciji enzima probavnog sistema. Osim toga, važan je za održavanje zdravlja zubi i kostiju. Selen potiče rad imunološkog sistema i na taj način pomaže u borbi protiv raznih bolesti. Bademovo mlijeko sadrži vitamin E koji je uspješan u smanjivanju razine slobodnih radikala u tijelu, odgovornih za prijevremeno starenje.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista