MENI

image-99

Znate li zašto je Manuka med jedan od najskupljih na svijetu?

Manuka med smatra se najljekovitijim i najzdravijim medom na svijetu, ali i najskupljim.

Ovaj med se dobija iz nektara cvijeta biljke Leptospermum scoparium, također poznate kao manuka, a koja raste samo na Novom Zelandu. Mānuka je zapravo maorska riječ.

“Sama biljka je vrlo rijetka. Teško ju je ubrati jer je cvijet otvoren samo 12 dana, a ponekad moramo koristiti helikoptere da prikupimo ovaj med”, kazao je John Rawcliffe iz udruge “Mānuka Factor Honey” za Business Insider.

Iako se grmovi manuka biljke mogu naći i u Australiji, Novi Zeland čini gotovo svu svjetsku proizvodnju, s izvozom u vrijednosti od 300 miliona novozelandskih dolara (204 miliona dolara), a očekuje se da će porasti na 800 miliona američkih dolara do kraja 2028. godine.

Do spoznaje o blagotvornom djelovanju Manuka meda na ljudski organizam i zdravlje došao je 1981. godine Dr. Peter Molan.

Dr. Molan, profesor biohemije na Sveučilištu Waikato, potvrdio je da određene količine manuka meda sadrže nevjerojatne, prirodno prisutne spojeve, koji su stabilni i pri izloženosti visokoj temperaturi ili svjetlosti, a koji nisu pronađeni nigdje drugdje osim u Manuka medu.

Tegla od 250 grama ovog meda u našoj zemlji košta između 55 i 75 KM.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista