MENI

1700475527-fem-4522jpg-articles

Pozorište na gostovanju: U Gavelli premijera predstave „Što na podu spavaš“, „Marlene Dietrich“ na međunarodnom festivalu u Subotici

U zagrebačkoj Gavelli, nakon dvije godine, premijerno će biti izvedena predstava „Što na podu spavaš“ , dok će predstava „„Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice“ biti izvedena na međunarodnom festivalu  „Desiré Central Station 2023“

Narodno pozorište Sarajevo danas će zabilježiti dva gostovanja i to u Hrvatskoj i Srbiji. U zagrebačkoj Gavelli, nakon dvije godine, premijerno će biti izvedena predstava „Što na podu spavaš“ autora Darka Cvijetića, u režiji i dramatizaciji Kokana Mladenovića, dok će predstava „„Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice“ autora i režisera Harisa Pašovića biti izvedena na međunarodnom festivalu  „Desiré Central Station 2023“ koji se održava pod sloganom „Hit ME Baby Final Time“.


ZAGREBAČKA PREMIJERA PREDSTAVE ŠTO NA PODU SPAVAŠ

U ponedjeljak, 20. novembra sa početkom u 20:0 sati, u zagrebačkoj Gavelli svoje premijerno izvođenje imat će predstava „Što na podu spavaš“ autora Darka Cvijetića, u režiji i dramatizaciji Kokana Mladenovića.

“Što na podu spavaš” je koprodukcijski projekat Narodnog pozorišta Sarajevo, Scene MESS, Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad i Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba.

U predstavi igraju: Merima Lepić Redžepović, Aldin Omerović, Saša Krmpotić, Maja Izetbegović, Sven Šestak, Tena Nemet Brankov, Ivan Grčić, Nikola Baće, Aleksandra Pleškonjić, Darko Radojević, Stevan Uzelac, Igor Pavlović i Darko Cvijetić.

Dramatizaciju potpisuju Kokan Mladenović, Mina Petrić, Darko Cvijetić, Dubravko Mihanović i ansambl predstave, dramaturzi su Mina Petrić i Dubravko Mihanović, scenografkinja je Marijela Hašimbegović, kostimska rješenja uradila je Marita Čopo, autorica muzike je Irena Popović Dragović, dok je saradnica za scenski pokret Amila Terzimehić.

Prva repriza zakazana je za utorak 21. novembra, dok će sa trećim izvođenjem 22. novembra biti otvorene 36. Gavelline večeri.

MARLENE DIETRICH: PET TAČAKA OPTUŽNICE NA MEĐUNARODNOM FESTIVALU DESIRÉ CENTRAL STATION 2023 U SUBOTICI

Večeras će, na „Desiré Central Station 2023“ – „Hit ME Baby Final Time“, a koji se održava u Subotici, biti izvedena dramska predstava „Marlene Dietrich: pet tačaka optužnice“ autora i režisera Harisa Pašovića.

U predstavi igraju: Mirjana Karanović, Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković.

Predstava počinje u 19:00 sati.

AUTORSKI TIM

Scenografija: Lada Maglajlić i Vedad Orahovac; dizajn kostima: Irma Saje i Vanja Ciraj Džudža; kompozitor: Dino Šukalo i studio „Modra rijeka“; dizajn svjetla: Branislav Milinković; video art: Dino Hujić; direktor fotografije: Alen Alilović; video produkcija: Source production.

MEĐUNARODNI FESTIVAL DESIRÉ CENTRAL STATION 2023

„Desiré Central Station“ je međunarodni festival savremene pozorišne produkcije, umjetnika regije i Evrope, a koji se već 15. godinu održava u Subotici u Srbiji.

Proteklih godina festival je stasao u međunarodno i regionalno priznat festival, zahvaljujući svom specifično selektovanom programu. Repertoar Desiré festivala je svojstven i jedinstven među ostalim festivalskim programima u regionu.

Publika ima mogućnost da bude dio produkcija i umjetnika, koji su značajni na  evropskoj/međunarodnoj savremenoj pozorišnoj sceni.

“Marlene Dietrich – Pet tačaka optužnice” autora i režisera Harisa Pašovića rađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Mittelfesta Cividale u saradnji sa BNP Zenica.

NPS

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista