MENI

dragannnn

Glumac Dragan Jovičić posthumno odlikovan Zlatnim lovorovim vijencem

 Glumac Dragan Jovičić posthumno je odlikovan Zlatnim lovorovim vijencem za doprinos umjetnosti teatra, saopćila je direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS u Sarajevu.

Ceremonija dodjele najavljena je za sutra u Kamernom teatru 55.

Direkcija Festivala odlučila je da ove godine najznačajnije festivalsko priznanje prvi put posthumno bude dodijeljeno Jovičiću, koji je iznenada preminuo prošle godine u noći 5. na 6. novembar od posljedica COVID-a 19.

– Iako je u suštini ova nagrada priznanje koje treba dati umjetnicima i umjetnicima za njihova života, Direkcija vjeruje da je u slučaju Dragana Jovičića izuzeće od ustaljenog pravila potpuno opravdano – navedeno je u saopćenju.

Kao glumac vanredne kvalitete, od 1987. u Kamernom teatru 55, Jovičić je odigrao 33 premijere, a čak 1001 put izašao na scenu.

Svakim od tih nastupa učinio je bosanskohercegovački teatar mjestom najdublje umjetničke posvećenosti, profesionalizma i ljubavi koju je Dragan nosio sa sobom i prenosio na druge.

Bio je dijelom pozorišnog djelovanja i za vrijeme opsade Sarajeva. U tom periodu se zajedno s kolegama borio glumom protiv mržnje i rata, a u postratnom vremenu, zatekavši se u novim okolnostima, smatrao je da je njegov zadatak da se “na svoj način i svojim oružjima bori protiv neznanja, mržnje, netrpeljivosti, svega destruktivnog i nedostojnog u čovjeku i u društvu”, navela je između ostalog Direkcija Festivala MESS u obrazloženju.

U nepregledno bogatoj biografiji Dragana Jovičića izdvaja se predstava “Ay, Carmela”, koju je na sceni SARTR-a s koleginicom Selmom Alispahić igrao čak 21 godinu.

“Ay, Carmela’” je nastala u produkciji  Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) 1999. godine i jedna je od najizvođenijih i najdugovječnijih predstava bosanskohercegovačkog teatra. Posljednji put su je Selma Alispahić i Dragan Jovičić odigrali u junu 2020. na Ljetnoj sceni, kada se nakon duge pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa, SARTR vratio publici.

Dragan Jovičić je imao rijetko bogatu biografiju. Među njegovim brojnim nagradama je i Zlatni lovorov vijenac Festivala MESS, a dobitnik je i Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva. Između ostalog, ostao je upamćen i kao veoma uspješan direktor Kamernog teatra 55 koji je uvijek podržavao i pomagao rad Festivala MESS.

Od 2016. godine pa do kraja života je bio predsjednik MESS-ovog Umjetničkog savjeta. (FENA)

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista