MENI

aaa

Mini opera ‘Telefon’ za Dan plesa u Narodnom pozorištu Sarajevo

Komična opera u jednom činu “Telefon”, rađena na muziku Giana Carla Menottija, u režijskoj postavci Aleksandra Nikolića, premijerno će biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta u Sarajevu u petak, 29. aprila na Dan plesa.

Direktor Narodnog pozorišta Dino Mustafić kazao je da nemamo često priliku vidjeti na sceni Narodnog pozorišta operne jednočinke, pogotovu ne one jednočinke koje imatu notu intenzivnog humora.

-Drago mi je da će Narodno pozorište sigurno u svom repertoaru i ubuduće imati ove kraće forme u sintezi s baletskim nastavcima kojima će se moći jednostavno distribuirati u sve kulturne centre u BiH – kazao je Musfaić istakavši da je Narodno pozorište jedina kuća koja njeguje i ova dva segmenta umjetnosti.

Dirigent Dario Vučić podvukao je da je ova mini opera jedan biser, vema lijepo urađen i od izvođača na sceni i orkestara.

Reditelj mini opere “Telefon” Aleksandar Nikolić istaknuo je, govoreći o opernoj umjetnosti, da opera govori kroz sva scenska sredstva. Opera tako govori kroz boju, pokret, verbalno.

Za operu “Telefon” je rekao da će je voljeti publika, a naglašava i da je kratkoća trajanja zahtijevala još veću virtouznost aktera.

-Sarajevski ansambl uključujući i hor koji učestvuje u projektu je izuzetno glumstven. On je izuzetno harizmatičam. Razumije radnju, razumije pokret – istaknuo je Nikolić.

Smatra da je “Telefon“ Đan Karla Menotija mali dijamant koji u 23 minuta daje sve ono što operska publika obožava – baritonsku ariju gnjeva, pa ariju moći, ariju u kojoj sopran demonstrira moć koloratura i na kraju nježan i strastven ljubavni duet. Svi sastojci su tu, međutim, sada umjesto u 180 minuta, komprimovani u samo malo više od 20 minuta – kazao je NIkolić.

Solista Opere Narodnog pozorišta Marko Kalajanović izrazio je zadovoljstvo učestvovati u produkcijama koje aktere čine inspirisanim i zbog kojih jedva čekaju odlazak na probe i naravno na premijeru.

-Ovo je jedna takva opera, opera koja u svojih 25 minuta ako se dobro uradi, dobro izrežira kaže mnogo više negoli neke opere čije trajanje ide i preko tri sata. To i jeste bio najveći izazov za nas kao protogoniste – naveo je Kalajanović.

On je istaknuo da u režiji opere ne postoji nijedan trenutak praznog hoda, već je svaki sekunda ispunjen.

Predstava će biti izvedena uz pratnju Sarajevske filharmonije, kojom će dirigovati maestro Dario Vučić. U predstavi učestvuje ansambl Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo.

Scenografiju potpisuje Josip Lovrenović, kostimografiju Ata Omerbašić, a koreografiju Aleksandar Ilić.

Nakon premijerne izvedbe opere “Telefon” 29. aprila na Dan plesa, bit će upriličen balet “Ples s Mozartom” u koreografiji Nermine Damian. 

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista