210803026

Mostarski teatar mladih će sutra u čast glumice Amre Prutine izvesti predstavu “Maslinova grana”

Mostarski teatar mladih (MTM) će 4. augusta, na Memorijalnoj sceni 2532 s početkom u 21 sat odigrat 200. reprizu predstave “Maslinova grana”, koja je autorski projekt Amre Prutine s mladim ljudima.

“Dana 11. jula ove godine iznenada je umrla naša Amra Prutina, glumica i dramska pedagoginja, a sutra bi bio njen 37. rođendan, pa će umjesto komemoracije i slavljenja rođendana ansambl MTM-a odigrati ‘Maslinovu granu’, predstavu kojom su ismijali život u podijeljenim zajednicama, ali i snažno ukazali na potrebu gradnje mostova među ljudima”, saopćili su iz MTM-a.

Predstava je, tradicionalno, završavala sadnjom stabla masline, zajedno s publikom, kako bi ostajao dugovječni znak da postoje neki mladi ljudi koji žele graditi mir, razumijevanje i širiti ljubav.

“Bila je ponosna na tu akciju i često govorila kako valja cijelu planetu prekriti maslinama mira. Masline su ostale zasađene pored Mostara, u Kragujevcu, Skoplju, Banjoj Luci, Bosanskom Novom, Livnu, Vlasenici, Olovu, Srebreniku, Gacku, Trebinju, Bileći i brojnim drugim gradovima. Sjećajući se Amre i njoj u čast, sutra ćemo, nakon odigrane predstave, početi sadnju 37 stabala masline u Mostaru, po jednu za svaku godinu njenog života”, naveli su.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista