MENI

7

Ovogodišnje izdanje Malog MESS-a prilagođeno osobama sa poteškoćama u razvoju

Pod okriljem Internacionalnog teatarskog festivala MESS, program za najmlađe ljubitelje teatra, Mali MESS ove godine bit će održan od 1. do 9. oktobra u Sarajevu.

Tim povodom danas je održana pres-konferencija na kojoj je predstavljen program ovogodišnjeg Malog MESS-a.

– Mali MESS bit će otvoren na trgu Jurislav Korenić koncertom orkestra Pocco Locco, koji će pjevati pjesme o likovima iz bajki: Crvenkapici, Vuku, Tri praščića, Vještici, Maloj sireni, Ružnom pačetu, Mačku u čizmama. Igrom muzike i priče, pripovijedanja, pjevanja i plesanja djeca će imati priliku upoznati priče navedenih likova te tako učiti o empatiji i razumijevanju, raznim emocijama i situacijama o kojima ove bajke govore – rekao je direktor Festivala MESS Nihad Kreševljaković.

Dodao je da će predstave biti izvedene u Pozorištu mladih, a među kojima su “Zašto ih nije briga šta se događa sa zemljom” u režiji Petra Pejakovića, “Olovni vojnik” Maria Drmača, “AUT” režija Paško Vukasović, kao i “Mala Frida” u režiji Anice Tomić, te “Cvrčak i mrav” Adisa Bakrača.

– Izvođenjem ovog programa Pozorište mladih i MESS nastavlja saradnju. Drago mi je da je ovogodišnje izdanje prilagođeno i osobama sa invaliditetom, te ih sve pozivam da dođu i uživaju u predstavama – kazao je direktor Pozorišta mladih Ismir Fazlić.

Na pres-konferenciji kantonalni ministri kulture i sporta i odgoja i obrazovanja Samir Avdić i Naida Hota-Muminović izrazili su zadovoljstvo što nastavljaju saradnju sa MESS-om.

– Mislim da smo napravili jedan iskorak jer smo osobe sa poteškoćama u razvoju uključili u sve sfere života. Pronašli smo partnere MESS i Pozorište mladih. Poboljšali smo prilike za osobe sa poteškoćama u razvoju. Izvršavati budžet za takve osobe je jedna velika privilegija – poručila je Hota-Muminović.

Direktorica Udruženja “Dajte nam šansu” Ines Kavalec zahvalila je Pozorištu mladih i MESS-u što su razmišljali o tome kako dijete u kolicima može biti dio društva.

– Djeca sa poteškoćama u razvoju trebaju doći na Mali MESS kako bi smo poboljšali socijalnu inkluziju – zaključila je Kavalec.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista