MENI

tvrtko

Premijera predstave “Ljetopis Kralj Tvrtko”

JU Bosanski kuturni centar KS i UG Scena sa ponosom najavljuju premijeru predstave  „Ljetopis Kralj Tvrtko“ u režiji Dine Mustafića. Predstava je nastala istoimenom romanu Jasmina Imamovića, dok je dramatizaciju uradio je poznati dramski pisac Željko Hubač.  Producenti projekta su Jasmin Duraković i Amira Kudumović (UG Scena).

Predstava se bavi životom velikog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića i dramski je prikaz ličnosti ove velike historijske ličnosti BiH i Balkana. Akcent dramske predstave je na unutrašnjim odnosima njegovog porodičnog i društvenog okruženja u kojem je živio i djelovao, ali je melodrama o privatnom životu Kralja Tvrtka. Pored svega ovoga, publika će na sceni imati priliku da gleda politički teatar u kojem se istražuje veze između najvećeg bosanskog vladara i današnje BiH.

Autorsku ekipu projekta, osim Dine Mustafića i Željka Hubača, čine renomirani umjetnici iz BiH: scenograf Osman Arslanagić, kostim Amila Zulfikarpašić, i muzika Damir Imamović.

U predstavi igraju: Muhamed Hadžović, Senad Bašić, Kaća Dorić, Helena Vuković, Vanja Matović, Mirna Jogunčić, Mirza Ćatibušić, Elmir Krivalić, Muhamed Porča i Enes Salković.

Premijera predstava je zakazana sedmog i osmog jula u Velikoj dvorani Bosanskog kulturnog centra, a nakon toga kreće na turneju po BiH i igranja u ambijentalnim prostorima.

Projekat nastaje u podršku Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva kulture i sport KS i drugih partnera i sponzora.

Ako volite ovu zemlju, ovo je  predstava koju trebate gledati, poručuju iz JU Bosanski kulturni centar KS.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista