MENI

tvrtko

Teatarski spektakl ‘Ljetopis o kralju Tvrtku’ ponovo u Sarajevu

Nakon sarajevske i tuzlanske premijere, teatarski spektakl „Ljetopis o kralju Tvrtku“ bit će ponovo izveden u Sarajevu, u okviru Festivala Baščaršijske noći, večeras u 21 sat , u ambijentalnom prostoru unutar austrougarske tvrđave na Spomen-parku Vraca.

Predstava će na tom mjestu biti simbolično izvedena na Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma.

Tim povodom je proteklih dana na Vracama trajala i velika akcija čišćenja prostora unutar austrougarske tvrđave, a koju su provodili Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo u saradnji sa KJKP “Rad” i “Park”.

Ulaznice za predstavu će biti besplatne, ali će zbog ograničenog kapaciteta prostora tvrđave njihov broj biti limitiran na 120. Zainteresovani će moći preuzeti ograničen broj ulaznica na blagajni JU „Bosanski kultutni centar KS“ (Branilaca Sarajeva 24.) danas od 9 do 13 sati.

Izvođenje predstave na Spomen-parku Vraca se realizuje u organizaciji JU „Bosanski kulturni centar KS“ i SABNOR-a KS.

Isti dan, u srijedu 27. jula,  Savez antifašista i boraca NOR-a u Kantonu Sarajevo – SABNOR KS, će na prostoru Nacionalnog spomenika Spomen-parka Vraca, od 10 do 18 sati, održati prigodan program povodom obilježavanja 27. jula – Dana ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma.

U 10 sati, će biti upriličeno slikanje mladih umjetnika na velikom platnu, impresije na temu „USTANAK“, što se odnosi i na grafitere, kao svojevrsnu Gerniku koja će biti darovana Historijskom muzeju za projektovani “Paviljon antifašizma“.

U 12 i 30 sati bit će predstavljanje aktivnosti na reparaciji spomenika Stratište –„Žena borac“ na Vracama.

U 13,00 sati održat će se polaganje cvijeća i obilazak memorijalnog parka.

U 14,00 sati, bit će održan prigodan čas historije o Danu ustanka i memorijalnom kompleksu.

U 15:00 sati, bit će predstavljeno djelovanje nevladinih organizacija i udruženja slične provenijencije i plasman na društvene mreže.

U 16,00 sati održat će se ambijentalna tribina u sklopu memorijala sa eminentnim gostima pod geslom „Padaj silo i nepravdo“ ili „Za šta bi danas bilo neophodno izraziti nezadovoljstvo i na koji način?“.

U 17,00 sati nastupit će DJ animator, a nakon njega polaznici pop-rock škole sa prikladnim muzičkim programom, sve do početka pozorišne predstave.

U 21 sat, na prostoru tvrđave bit će izvedena predstava „Ljetopis o kralju Tvrtku“.

Predstava „Ljetopis o Kralju Tvrtku“ nastala je u režiji Dine Mustafića po istoimenom romanu Jasmina Imamovića, dok je dramatizaciju uradio poznati dramski pisac Željko Hubač.  Produkciju projekta vode  JU “Bosanski kulturni centar KS” i UG „Scena“, dok su producenti projekta Jasmin Duraković i Amira Kudumović.

Tekst se bavi životom velikog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića i dramski je prikaz ličnosti ove velike historijske ličnosti BiH i Balkana. Akcent dramske predstave je na unutrašnjim odnosima njegovog porodičnog i društvenog okruženja u kojem je živio i djelovao. Predstava je istovremeno i melodrama o privatnom životu Kralja Tvrtka.

Autorsku ekipu projekta, osim Dine Mustafića i Željka Hubača, čine renomirani umjetnici iz BiH: scenograf Osman Arslanagić, kostimograf Amra Zulfikarpašić, dok je muziku komponovao Damir Imamović.

U predstavi igraju poznati bh. glumci: Muhamed Hadžović, Senad Bašić, Kaća Dorić, Helena Vuković, Vanja Matović, Mirna Jogunčić, Mirza Ćatibušić, Elmir Krivalić, Mehmed Porča, Enes Salković.

Osim u velikoj dvorani JU „Bosanski kulturni centar KS“ planirano je da se predstava igra i u ambijentalnim prostorima srednjevjekovnih tvrđava i kula u BiH, ali i u drugim teatarskim kućama i kulturnim centrima u BiH i regiji.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista