MENI

1

TOSCA

Ovaj utorak u Narodnom pozorištu Sarajevo rezervisan je za Operu Tosca koja je na programu večeras od 19 sati i 30 minuta.

Pred nama je jedno od najvećih djela svjetske muzičke literature. Postaviti na pozornicu ovaj biser operne umjetnosti, za svaku teatarsku kuću je više nego izazovno. Univerzalnost libreta, na početku treće dekade 21. stoljeća postavlja pitanje: „Šta klasična djela govore nama danas i ovdje?“.

U režiji uvaženog gosta iz Splita Gorana Golovka i pod palicom maestra Ive Lipanovića gledaćemo uzbudljivu predstavu u kojoj nam stvarnost, kako globalna tako i regionalna i lokalna, nameće tematsku i idejnu slojevitost ove priče. Evropi se opet prijeti narativima jednoumlja, totalitarizma i fašizma koji guše sve najplemenitije u čovjeku, uključujući najuzvišeniju emociju od svih i tajnu našeg postojanja – ljubav. Iz ljubavi i poštovanja ovu predstavu posvećujemo našem ubijenom kolegi, ukrajinskom umjetniku. Ministarstvo kulture i informacione politike Ukrajine saopćilo je kako su ruske snage u Hersonu ubile Jurija Kerpatenka, glavnog dirigenta Hersonskog muzičko-dramskog pozorišta. Odbio je da učestvuje u koncertu kojeg su okupatori planirali održati zajedno sa saradnicima u filharmoniji, kako bi pokazali takozvano “poboljšanje mirnog života” u Hersonu. “Nakon što je Jurij Kerpatenko odbio saradnju sa okupatorima, ruski vojnici su ga upucali u njegovom domu. Ovo je izvijestila novinarka Elena Vanina”.

Ovaj veličanstveni čin otpora jednog umjetnika, nad kojim je izvršen jezivi ratni zločin, ostaće trajna etička koordinata generacijama umjetnika. Jurij Kerpatenko je očito bio čovjek hrabre i velike osobnosti, koji je izabrao dostojanstvo u vremenu ponovnog buđenja fašizma i nacionalizma u Evropi.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista