MENI

kosa

Tuzlanska publika ovacijama nagradila izvedbu mjuzikla ‘Kosa’

Koncertna izvedba mjuzikla “Kosa” upriličena je u nedjelju na sceni Bosanskog kulturnog centra Tuzlanskog kantona.

-Zadovoljstvo nam je što smo našoj vjernoj publici uspjeli besplatno priuštiti ovakav muzički događaj, koji je jedan u nizu onih koje u okviru obilježavanja jubileja 25 godina od osnivanja JU BKC TK planiramo realizirati do kraja ove godine. Dugotrajni aplauz i ovacije za učesnike u programu, od publike u ispunjenoj velikoj sali BKC-a, najbolja su ocjena rada svih koji su učestovali u pripremi i realizaciji ovog događaja – istakli su iz menadžmenta i produkcije JU BKC TK.

“Kosa“ je prvi put odigrana 1967. na Broadwayu i postala globalni simbol otpora mladih, a ovaj mjuzikl izveden je i u opkoljenom Sarajevu 1992. godine.

Nastao je kao proizvod kontrakulture i antiratnog bunta 60-ih godina, a radnja prikazuje nekoliko odvojenih priča o mladim hipicima u Sjedinjenim Američkim Državama koji žive na ulicama Njujorka, bez posla i budućnosti, nastojeći izbjeći regrutaciju i sudjelovanje u vijetnamskom ratu.

Premijera ratne “Kose“ izvođena je 17. novembra 1992. godine u opkoljenom Sarajevu, a u periodu od 1992. do 1994. godine je pogledalo više od 15.000 ljudi tokom 74 izvođenja.

U mjuziklu “Kosa” redatelja Arona Tilena (Aaron Thielen), učestvuje Sarajevska filharmonija kojom diriguje maestro Rajan Nelson (Ryan Nelson), solisti i hor opere NPS, bend Muzičke produkcije BHRT-a, dok solitstičku podjelu čine: Lejla Jusić, Melisa Hajrulahović-Tomić, Aida Mušanović-Arsić, Malik Smajlović, Faris Pinjo, Marko Mirković, Mona Muratović, Nedim Bašić, Hana Zrno, Nikolina Vujić, Sanjin Arnautović i Sara Vojičić.

Ovaj vrhunski muzički događaj, koji je dio festivala “Kultura na ulice” Narodnog pozorišta Sarajevo, premijerno je izveden 24. juna u Sarajevu.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista