MENI

image-276

U subotu u 12 bh. gradova će se obilježiti “Noć teatra”

Povodom predstojeće Evropske manifestacije Noć teatra – Noć teatra BiH u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je održana konferencija za medije na kojoj su govorili: Merima Handanović, koordinatorica Noći teatra BiH i Denis Krdžalić, izvršni producent Noći teatra BiH. Noć teatra će ove godine biti održana 19. novembra u dvanaest bosanskohercegovačkih gradova.

Kako je istakla koordinatorica Noći teatra Merima Handanović, Bosansko narodno pozorište Zenica je trinaesti put koordinator Evropske manifestacije Noć teatra – Noć teatra BiH, a ova Manifestacija je u Evropi formirana prije četranest godina. I ove godine zemlje učesnice u Noći teatra su: Hrvatska, Belgija, Crna Gora, Mađarska, Češka, Bugarska, Slovenija, Austrija i Slovačka. Kako je istakla Handanović, važnost Noći teatra se očituje i u činjenici da pored toga što ova Manifestacija pruža mogućnost viđenja pozorišta iz druge vizure, ona afirmiše sve kulturne ustanove da u ovoj cjelodnevnoj i cjelovečernjoj Manifestaciji promovišu svoje sadržaje i zajednički afirmišu primarno teatarsku umjetnost, a onda i sve druge grane umjetnosti. Handanović je kazala da je centralna programska aktivnost  Evropske manifestacije Noć teatra – Noć teatra BiH i ove godine u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, gdje će biti upriličena izvedba predstave „Tri dana“ prema tekstu romana Sikore, u režiji Tanje Miletić-Oručević i u produkciji zeničkog BNP-a. Također, 19. novembra će na stranici www.bnp.ba biti objavljen Konkurs za najbolji dramski tekst, čime Bosansko narodno pozorište Zenica i u okviru ove Manifestacije pokazuje značaj afirmacije domaćih dramskih autora i dramskih djela.

Denis Krdžalić, izvršni producent Noći teatra BiH je izjavio da ove godine Noć tetatra se održava u dvanaest bosanskohercegovačkih gradova, sa sedamnaest učesnika i dvadeset sedam različitih programskih aktivnosti. Programski primat i ove godine preuzimaju pozorišne predstave, kojih će biti izvedeno dvanaest u Noći teatra. Važan dio programskih aktivnosti u Noći teatra ove godine zauzimaju i pozorišne radionice za djecu i odrasle, kao i online-pozorišne izložbe koje će biti dostupne na Youtube kanalu BNP Zenica za one koji nisu u mogućnosti da posjete neki od događaja ove Manifestacije. Krdžalić je istakao da je ovo prvi put nakon pandemije da je većina sadržaja vraćena u ustanove kulture, što potvrđuje značaj održavanja i čuvanja tradicije ove Manifestacije.

BNP Zenica

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista