MENI

image-128

Enninful odlazi s mjesta urednika britanskog Voguea zbog sukoba sa najmoćnijom modnom urednicom

Nakon šest godina Edwar Enniful napustit će pozicij glavnog urednika britanskog Voguea. Prema pisanju stranih medija neslužbeni razlozi njegovog odlaska su sukobi s Annom Wintour.

Najmoćnijoj modnoj urednici na svijetu, koja drži sve konce u rukama kada su u pitanju Vogue i ostala modna izdanja Conde Nasta, nisu se svidjele njegove ideje. Enninful je jučer rekao zaposlenicima da napušta radno mjesto te da preuzima savjetodavnu poziciju u publikaciji.

Edward je bio prvi crnac i prvi muškarac koji je bio na čelu britanskog modnog časopisa. Karijeru je započeo s 18 godina, a Anna Wintour ga je zaposlila u američkom Vogueu prije nego što je imenovan direktorom mode u publikaciji W. Britanski Vogue preuzeo je 2017. godine. Jedan od prvih njegovih poteza bio je otpuštanje modne direktorice magazina  Lucinde Chambers, koja je tamo radila 36 godina.

Tokom šest godina koliko je bio na čelu zagovarao je raznolikost. Pod njegovim uredništvom Vogue je prvi put predstavio transrodnu manekenku, Timothée Chalamet postao je prvi muškarac na naslovnici, a Sinead Burke postala je prva osoba s vidljivim invaliditetom koja se pojavila na naslovnici. Na prošlomjesečnoj naslovnici našlo se pet osoba s invaliditetom.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista