MENI

“Into My Arms”: Melanholična ljubavna himna zbog koje Nicka Cavea poštuju i oni koji ga ne slušaju

Nick Cave danas će proslaviti 65. rođendan. Slavni pjevač rođen je 22. septembra 1957. u malenom australskom gradu Warracknabealu. Njegova majka Dawn bila je knjižničarka u školi koju je i Nick kasnije pohađao, a otac Colin predavao je engleski i matematiku u lokalnoj tehničkoj školi.

Colin je svog sina već u ranom djetinjstvu upoznao s književnim klasicima, a zahvaljujući starijoj braći počeo je slušati Pink Floyd, Jetro Thull, King Crimson i brojne druge rock-bendove.

Kada je imao 19 godina, otac mu je poginuo u automobilskoj nesreći i to je bio trenutak koji ga je zauvijek obilježio. Majka mu je tu vijest saopćila kada je došla po njega u policijsku stanicu u koju je bio priveden zbog krađe.

Shvatio sam da je gubitak mog oca stvorio vakum u mom životu, prostor unutar kojeg su plutale moje riječi i skupljale se kako bi pronašle svoju svrhu, kazao je.

Upravo su riječi njegovih pjesama ono što već više od tri decenije oduševljava fanove širom svijeta. U svojim stihovima dotaknuo se najmračnijih i najtežih tema, ali temelj većine njih je – ljubav.

Ljubavna pjesma nikad nije iskreno sretna. Ona prvo mora prihvatiti potencijal boli. One pjesme koje govore o ljubavi, a nemaju u sebi bol ili udah tuge nisu ljubavne pjesme. To su pjesme mržnje prerušene u ljubavne pjesme i ne trebamo im vjerovati. Te pjesme oduzimaju nam ljudskost i naše Bogom dano pravo da budemo tužni, a radiovalovi su prepuni takvih pjesama.

Autor koji odbija istražiti mračne dijelove svog srca nikad neće moći uvjerljivo pisati o magiji i radosti ljubavi. Moj umjetnički život centriran je oko želje ili bolje rečeno potrebe da artikuliram razne osjećaje gubitka i čežnje koji su tokom života zviždali kroz moje kosti i pjevušili u mojoj krvi. Ljubavne pjesme su, po mojoj definiciji, tužne pjesme. U znatnoj masi mog materijala, dio pjesama uzdiže se iznad ostalih kao primjer ovoga o čemu sam pričao. Ponosan sam na te pjesme. One su moja sumorna i nasilna djeca tamnih očiju. One sjede same i ne igraju se s drugim pjesmama, ispričao je pjevač.

Jedna od tih pjesama koje ističe kao svoj ponos jest “Into My Arms”.

Ta melanholična balada bila je prvi singl s desetog studijskog albuma sastava Nick Cave & The Bad Seeds pod nazivom “The Boatman’s Call” iz 1997. godine.

Eksplicitno teološka kao i mnoge Caveove pjesme, “Into My Arms” danas se smatra himnom boli i čežnje koja istovremeno liječi slomljeno srce i kida ga u hiljade komada.

Inspiraciju za pjesmu pronašao je u dva ljubavna gubitka – razvodu od prve supruge Viviane Carneiro i prekidu kratke, ali intenzivne veze s pjevačicom PJ Harvey.

Album na kojem se nalazi i “Into My Arms” započeo je raditi nakon što ga je PJ ostavila: Album me izliječio od nje. Taj prekid ispunio me luđačkom energijom koja mi je dala hrabrost da o uobičajenim ljudskim iskustvima poput slomljenog srca pišem otvoreno, hrabro i sa značenjem. To je tip pisanja kakva sam se dotad klonio misleći da moram skrivati svoja osobna iskustva u pričama drugih likova.

Možda je baš zato i ova pjesma tako lako doprla do ljudi. Taj univerzalan osjećaj gubitka i njegovo preispitivanje, neutaživa potreba za osobom koja više nije pored tebe, prenesena je jednostavnim životnim rječnikom s kojim se svako može poistovjetiti i razumjeti ga.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista