MENI

image-90

Nakon koncerta Taylor Swift mnogi dožive amneziju

Taylor Swift je ove godine krenula na veliku turneju širom svijeta, a njeni koncerti traju po tri sati i ona se svim islama trudi da opravda visoke cijene ulaznica.

Na ovoj turneji Taylor izvodi četrdesetak pjesama na svakom koncertu, a na svakom priređuje i brojna iznenađenja.

Sav taj trud, koji je koncerte trebao učiniti nezaboravnima, prema objavama mnogih fanova, ironično ima potpuno suprotan efekt, nazvan “postkoncertna amnezija”. Naime, fanovi se velikih dijelova koncerta na kojem su bili jednostavno ne sjećaju. Psiholozi kažu da iza ovog fenomena stoje emocije i vrijeme.

Dr. Michelle Phillips, viša predavačica muzičke psihologije na Royal Northern College of Music u Manchesteru, objasnila je ovu pojavu za BBC: “Ako ste toliko uzbuđeni i uronjeni u vrlo stimulativno okruženje – poput, recimo, spektakularne arene na koncertu od 40 pjesama jedne od najvećih pop zvijezda u historiji– vašem je mozgu prilično lako izostaviti ključne trenutke iz sjećanja.”

Nije da obožavatelji zaboravljaju da su ikada bili na koncertu: “Zapravo, to će vjerojatno biti jedna od stvari koju će pamtiti do kraja života”, dodala je Phillips. “Jednostavno, neki aspekti događaja se ‘kodiraju’ u sjećanju, a drugi ne.”

Zato ne čudi da se nećete sjećati svega što ste doživjeli nakon što ste morali toliko toga obraditi.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista