MENI

230917131839-jann-wenner-file-2017

Rolling Stone osnivač izbačen iz Rock and Roll Kuće slavnih

Suosnivač Rolling Stone magazina, uklonjen je iz upravnog odbora Rock and Roll Kuće slavnih, čiji je također suosnivač, nakon što je dao kontroverzne komentare koji omalovažavaju Afroamerikance i žene u muzici.

“Jann Wenner je uklonjen iz Upravnog odbora Udruženja  Rock and Roll Kuće slavnih”, objavili su u subotu, dan nakon što su Wennerovi komentari objavljeni u intervjuu za New York Times.

Kontroverza je proizašla iz intervjua koji je Wenner dao dok je objavljivao svoju novu knjigu “The Masters” koja sadrži intervjue s Bobom Dylanom, Jerryjem Garciom, Mickom Jaggerom, Johnom Lennonom, Bruceom Springsteenom, Peteom Townshendom i Bonom iz U2.

Kako su sve rock zvijezde koje je intervjuirao bijelci i muškarci, bio je upitan zašto nije intervjuisao žene ili afroameričke muzičare. Na to je odgovorio: “Nije da su neartikulirani, iako, idite duboko razgovarati s Grace Slick ili Janis Joplin. Recimo, Joni [Mitchell] nije bila filozof rock’n’rolla. Ona, po mom mišljenju, nije zadovoljila taj test”, rekao je za Times.

Wenner je osnovao Rolling Stone 1967. i bio je njegov urednik do 2019. Dok je suosnivač Rock and Roll Kuće slavnih koja je pokrenuta 1987.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista