MENI

image-470

U Cannesu predstavljen program Film it in Sarajevo

Na ovogodišnjem marketu u okviru 76. filmskog festivala u Cannesu, u paviljonu Jugoistočne Evrope, upriličen je događaj pod nazivom Film it in Sarajevo, Bosna i Hercegovina, na kojem je predstavljen Sarajevo grad filma UNESCO-a, kao atraktivna snimajuća filmska destinacija.

Događaju su prisustvovali brojni gosti, uključujući predstavnike međunarodnih filmskih festivala, filmske radnike i autore iz regije i svijeta.

Direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović rekao je da je cilj Festivala da Sarajevo ima jak proizvodni sektor kada je riječ o razvoju filmske industrije te naglasio da se, otkada je Grad Sarajevo 2019. godine postao nositelj UNESCO titule kreativnog grada filma, količina filmske i TV produkcije u Sarajevu povećala za 400 posto.

„Cilj nam je da Sarajevo i BiH budu generatori proizvodnje, s jakim proizvodnim sektorom, destinacija koje će privlačiti strane investicije i mjesto na kojem će se promovisati najbolje prakse. Cannes, također UNESCO grad filma najviše zahvaljujući velikom filmskom festivalu, prilika je za susrete s filmskim profesionalcima iz svijeta, predstavnicima evropskih fondova i investitorima, za razmjenu dobrih praksi i umrežavanje”, rekao je Marjanović te pozvao sve na 29. Sarajevo Film Festival koji će biti održan od 11. do 18. augusta 2023.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista