MENI

Gošća Pozitivnog jutra bila je Anela Zorlak, osnivačica prvog genetičkog savjetovališta u BiH sa kojom smo razgovarali o ženama u nauci

Kada je nauka u pitanju žene u Bosni i Hercegovini su dosta dobro zastupljene, ali prema mnogim stručnjacima hijerarhijski ta slika se mijenja.

Naučnice vode revolucionarna naučna istraživanja, međutim, uprkos svojim izvanrednim otkrićima, žene širom svijeta zastupljene su svega 30 posto u nauci, prema podacima Ujedinjenih nacija (UN).

Kada je Bosna i Hercegovina u pitanju ta brojka je značajnija. Analitičar podataka Miloš Popović objavio je mapu s informacijama UNESCO-a o zastupljenosti žena u nauci u Evropi. Bosna i Hercegovina dobro kotira na toj listi, a u vrhu su i druge zemlje regiona.

Tim povodom u našem studiju ugostili smo Anelu Zorlak, osnivačicu prvog genetičkog savjetovališta u BiH. Magistra genetike sa nama je podijelila iskustva kako inostrana tako i domaća, a nakon razgovora sa Anelom genetika nam je djelovala znatno zanimljivije i kao područje koje svakako treba unapređivati.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista