MENI

lejla

Djela umjetnika raznih generacija na desetoj izložbi “Sarajevski salon”

Udruženje likovnih umjetnika Kantona Sarajevo upriličilo je, u saradnji sa Galerijom Collegium Artisticum i uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, kolektivnu izložbu X ‘Sarajevski salon’, a zvanično otvaranje planirano je za večeras u toj galeriji.

Umjetnica Lejla Ćehajić kazala je novinarima da su izložena djela kvalitetnih umjetnika raznih generacija i različitih umjetničkih stilova, što je čini posebno zanimljivom. Među tim radovima su i djela 15 priznatih umjetnika koji više nisu među živima, a za potrebe te izložbe ustupili su ih Umjetnička galerija BiH, Akademija likovnih umjetnosti BiH i Bošnjački institut Adil Zulfikarpašić.

U kontinuitetu održavanja izložbe ‘Sarajevski salon’ Ćehajić vidi istu strast prema umjetnosti, unutarnju potrebu ljudi koji rade na sebi, eksperimentišu.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo i slikar Izet Alečković zadovoljan je postavkom izložbe te ističe da obuhvata radove 50 umjetnika. Naglašava važnost likovne umjetnosti i rad umjetnika posebno u teškim vremenima, pa i ovom vremenu pandemije, kad njihova kreativnost ne prestaje.

– Likovni umjetnici radom se bore protiv pandemije, nikad nisu imali više prostora i vremena za rad. Većina ih je u ateljeima, imaju ogromnu energiju. Slično je i sa ljudima koji pišu – kaže Alečković. Dodaje da i on radi, nikad više nego sad.

Slikar Edo Numankadić ističe važnost prezentacije umjetnika kroz ‘Sarajevski salon’ i likovne umjetnosti za koju kaže da najbolje otkriva stanje duha jedne sredine.

I njihovi radovi su dio postavke u Galeriji Colegium Artisticum, a raduju ga kontinuitet te manifestacije posebno zastupljenost mladih umjetnika za koje kaže da baštine suvremeni evropski duh prisutan i na toj izložbi.

Kolektivna izložba ‘X Sarajevski salon’ bit će postavljena do 4. februara ove godine u Galeriji Collegium Artisticum, a zvanično otvaranje planirano je za večeras u 19 sati.

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista