MENI

EKSKLUZIVNI RADIJSKI POKROVITELJ

Ekonomska olimpijada – takmičenje iz oblasti ekonomije i finansija

Ekonomska olimpijada, međunarodno takmičenje iz oblasti ekonomije i finansija se uspješno relizira od 2021. godine u Bosni i Hercegovini. Kroz takmičenje u BiH je prošlo 1.500 srednjoškolaca iz 54 srednje škole.

Na 3. Ekonomskoj olimpijadi, učešće je prijavilo preko 500 takmičara iz 49 srednjih škola. Nakon intenzivnih priprema za sva tri kruga takmičenja, koje organizuju udruženje Liberalni forum i Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, takmičari testiraju svoje znanje na online platformi u prva dva kruga, a finale se održava uživo u Sarajevu.

Regionalni (drugi) krug takmičenja

Uspješno je završen i drugi (regionalni) krug 3. Ekonomske olimpijade. Na online testiranje znanja izašlo je 136 takmičara iz 39 srednjih škola, a svaki takmičar je dobio 20 različitih pitanja. Kako bi osigurali šansu da ostvare plasman na bh. finalu, takmičari su morali da odgovore na min 14 pitanja tačno, što je uspješno uradilo 17 takmičara iz 12 srednjih škola, koji su time direktno postali finalisti 3. Ekonomske olimpijade.

Bh. finale Ekonomske olipijade će se održati krajem juna na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, na kojem će biti proglašeno 5 najboljih bh. takmičara koji će imati priliku da predstavljaju BiH na međunarodnom finalu u Bratislavi, i odmjere znanje sa vršnjacima iz 15 zemalja.

„Jedan od ciljeva organizacije ovog takmičenja je i prepoznavanje talentiranih mladih ljudi“ kazala je Aida Hasanagić, koordinator projekta. „Ove godine je našu pažnju na sebe skrenula učenica prvog razreda Srednje mješovite škole „Zijah Dizdarević“ iz Fojnice, koja je takmičenju pristupila kao samostalni učesnik, i bez prethodnog znanja iz ovih oblasti, bila najbolje plasirana u regionalnom krugu takmičenja, a drugoplasirana u ukupnom poretku.“

Iako je Emina je jedna od takmičara koji su pristupili Ekonomskoj olimpijadi kao samostalni takmičari, a ovo joj je ujedno i prvo učešće na Ekonomskoj olimpijadi, to joj nije predstavljalo prepreku da se nađe u samom vrhu.

Emina Hodžić

„Za mene je ovo jedno izuzetno pozitivno iskustvo. Takmičenje mi je pružilo priliku da se suočim s izazovnim ekonomskim problemima i zadacima. Upoznala sam se sa različitim područjima ekonomije, kao što su mikroekonomija, makroekonomija i finansije,“ rekla je Emina. „Za oba kruga sam se pripremala samostalno, koristeći dostupne materijale, knjige i internet resurse. Predavanja organizovana u sklopu takmičenja su mi definitivno pomogla u razumijevanju nekih koncepta i pružila dodatnu podršku. Mislim da bi gradivo koje se uči na Ekonomskoj olimpijadi jako korisno, a ekonomija i finansije su važne oblasti koje utiču na sve aspekte društva i smatram da bi mladi trebali imati priliku da steknu osnovno znanje o njima kako bi bili bolje pripremljeni za buduće izazove. Cilj mi je da dam sve od sebe i da postignem što bolje rezultate.“

Koliko su ovakva takmičenja bitna u kreiranju mladih ljudi u BiH, rekla nam je i prof. Majda Šuljić JU Srednja tehnička škola, Tešanj, koja je aktivno ušestvovala u pripremi svojih učenika.

„Moja iskustva vezana za EO su jako pozitivna, od prvog momenta kada sam dobila poziv za učešće i upoznala se sa planom cijele olimpijade, bila sam jako optimistična i zadovoljna što će moji učenici uz mene biti dio ove cijele priče“, rekla je Majda. „Predavanja organizovana u sklopu priprema su im bila korisna, također bi posebno istakla ovdje raspoloživost predavača za pitanja, a i pojedina poznata imena naših ekonomskih analitičara među predavačima su me naročito iznenadila.“ rekla je Majda. „Od početka rada u nastavi dosta sam se posvetila radu sa učenicima i van nastave, naročito kada primijetim da su oni motivisani i da imaju veliku želju za radom i proširivanjem svog znanja. Što je na Ekonomskoj olimpijadi rezulzitralo plasmanom u finale jednog od mojih učenika. Svaki njihov uspjeh je meni vjetar u leđa da svoj posao radim jos bolje i da podržim male ljude u obrazovanju i formiranju samostalnih i uspješnih pojedinaca. Jako je bitno poticati mlade ljude da se takmiče, da ravijaju takmičarski duh, da proširuju znanje, upoznaju nove ljude, gradove države i sve što im se pruži da iskuse u toku njihovog školovanja.“

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista