MENI

image-336

Gostovanje Narodnog pozorišta Tuzla u BKC-u Sarajevo povodom Dana državnosti

U okviru svečanog programa posvećenog obilježavanju 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine u četvrtak, 24. novembra, bit će upriličeno gostovanje Narodnog pozorišta Tuzla koje će pred sarajevskom publikom u 20 sati, u velikoj dvorani BKC-a izvesti svoju novu predstavu „Djelidba“.

Program se dešava pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, u saradnji sa Gradskom upravom Grada Sarajeva, a ulaz je slobodan.

Ova predstava u režiji Miralema Zubčevića, prema tekstu Skendera Kulenovića, premijeru je imala 10. novembra 2022. u Tuzli u okviru 28. revije Tuzlanskih pozorišnih dana.

U predstavi Igraju: Nenad Tomić, Elvis Jahić, Nermin Omić, Milenko Iliktarević, Edis Žilić, Dalibor Brkić, Siniša Udovičić, Midhat Kušljugić, Elvira Aljukić, Adnan Omerović, Nedim Malkočević. Kostimografija: Vesna Teodosić, saradnik za muziku: Denis Hadžić.

Na press konferenciji povodom postavljanja predstave na scenu NP Tuzla, Miralem Zubčević, se dotakao prošlih vremena kada je “Djelidba” izvođena u Sarajevu: „Odmah sam pristao da radimo predstavu „Djelidba“. Skender Kulenović, taj genije, spada u našu klasiku. Predstavu „Djelidba“ kojoj je prisustvao Kulenović, svojevremeno su u Sarajevu napustili Rodoljub Čolaković i Đuro Pucar. Glumci su izveli tu predstavu do kraja, a Kulenović je pao u nemilost, otjerali su ga u Mostar… Riječ je o drami s komičnim elementima. Drago mi je što sam radio s darovitim studentima i ljudima. Niko od njih me nije razočarao, ni kao čovjek, ni kao saradnici“.

Drama „Djelidba“ Skendera Kulenovića je izvorno komedija u dva čina, a prvu verziju je Kulenović napisao 1946. godine. Praizvedba „Djelidbe“ upriličena je na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, u februaru 1948. godine. Treći čin ove drame Kulenović je dopisao tek 1956. godine, a nova „Djelidba“ premijeru doživljava 2. novembra 1957. godine u Narodnom pozorištu Mostar.

Godinu poslije mostarska produkcija „Djelidbe“ učestvuje na „III Sterijinom pozorju“, te tako postaje prva predstava iz Bosne i Hercegovine koja je svoju izvedbu doživjela na ovom prestižnom pozorišnom festivalu. Komedija „Djelidba“, u režiji Ahmeda Muratbegovića postavljana je i na sceni Narodnog pozorišta Tuzla, a premijera se dogodila 17. septembra 1960. godine.

Više informacija na web stranici: https://bit.ly/3AtfHrs

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista