MENI

3

Izložba ‘Nedjeljna škola’ za godišnjicu rada La Benevolencije

U Galeriji Novi Hram u Sarajevu sinoć je otvorena izložba fotografija ‘Nedjeljna škola 1992 -2022’, a na dvadesetak panoa prikazan je historijat te škole.

Tu su, među ostalim, prikazani novinski članci o radu i polaznicima te škole tokom rata, radovi polaznika, ali i zapisi o pozorišnoj predstavi ‘Kraljica Estera’ koju su polaznici radili netom iza rata u BiH.

Izložbu ‘Nedjeljna škola 1992-2022’ priredilo je Jevrejsko kulturno, prosvjetno i humanitarno društvo JKPHD ‘La Benevolencija’, a Sonja Elazar je pomogla pri odabiru materijala i jedna je od osnivačica te škole.

Krenuli su, kaže Elazar, skromno sa rolnom papira i drvenim bojicama. Potom su dobili ginjole – vrsta lutke – te pravili lutkarsko pozorište, priređivali priredbu, prigodno obilježavali svaki jevrejski praznik. Kasnije im se pridružila muzička pedagoginja Jasminka Kalauzović, te su djeca pjevala i plesala. Polaznici te škole poslije su dobivali i slatkiše ili igračku, koju su mogli i ponijeti sa sobom kući.

Ta škola radi i danas, a među polaznicima ima i djece čiji su roditelji nekad išli u tu školu. Sonja Elazar vodila je tu školu 20 godina, a presretna je kad sretna nekog od svojih učenika.

Predsjednik JKPHD “La Benevolencija” Vladimir Andrle jedan je od polaznika te škole od 1992. godine, a za njega je to tada bila oaza mira i sreće. Sve ono što tada nije bilo moguće, u ratnom Sarajevu.

Izložba ‘Nedjeljna škola’ upriličena je u okviru obilježavanja 130 godina od osnivanja Jevrejskog kulturnog prosvjetnog i humanitarnog društva La Benevolencija. Istim povodom, za počasnog predsjednika tog društva proglašen je Jakob Finci, koji je obnašao funkciju predsjednika od 1991. do aprila 2022. godine, a za doprinos revitalizaciji Društva, ali i kontinuirani rad na promociji La Benevolencije i svega onoga što to društvo predstavlja. 

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista