MENI

image-585

Obilježavanje Svjetskog dana bez automobila, danas biciklijada na Vrelu Bosne

Svjetski dan bez automobila obilježava se 22. septembra u okviru Evropske sedmice mobilnosti.

Na ovaj dan širom svijeta se organizuju događaji i atkivnosti u cilju promovisanja kvalitetnijeg javnog prijevoza, biciklizma i pješačenja kao i zdravijeg života.

Cilj Svjetskog dana bez automobila je da se građanima ukaže na značaj zaštite životne sredine i potakne ih se na pješačenje, vožnju biciklom, korištenje javnog gradskog prijevoza, kao i drugih alternativnih prijevoza koji znatno manje zagađuju okoliš, a kako bi pridonijeli boljem i zdravijem načinu života i ukazali na preveliki broj prijevoznih sredstava čiji izduvni gasovi pridonose zagađenju zraka.

Evropska komisija je 2000. godine u cijeloj Evropi uspostavila inicijativu “U gradu, bez mog automobila!”, a iste godine je proširila program na punu Evropsku sedmicu mobilnosti, koja je sada i glavni fokus Komisije, s Danom bez automobila kao završnim događajem. 

U sklopu obilježavanja Evropskog dana bez automobila, Kantonalna javna ustanova za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo organizuje danas biciklijadu na Vrelu Bosne na kojoj će učestvovati učenici ilidžanskih osnovnih i srednjih škola. 

Start biciklijade je na početku Velike aleje na parkingu kod fijakerskog stajališta u 10.00 sati, a vozi se do kraja stojčevačke aleje i nazad uz policijsko i medicinsko obezbjeđenje. 

Biciklijada se organizuje u sklopu projekta obilježavanja značajnih ekoloških datuma u saradnji s osnovnim i srednjim školama koji KJU za zaštićena prirodna područja realizuje već dvanaestu godinu zaredom i kroz koji je prošlo više od 15.000 učenika, poručili su iz KJU za zaštićena prirodna područja. 

Komentariši

Pratite nas na društvenim mrežama

Vremenska prognoza za danas

SARAJEVO

Kursna lista